Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Bijesna kobila

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 23 Travanj 2007 16:29

«Bijesna kobila» naziv je za godišnji je pohod ekološke skupine NKG-a i planinarsko ekološke sekcije «Zagreb-Matica» na Medvednicu.

 
Tako smo mi u nedjelju 26. studenog krenuli poučnom stazom Miroslavec do Kraljičina zdenca.
Staza je uvijek divna, osim u doba velike hladnoće i poledice zbog prolaska kotlinom, no ove pretople jeseni gušt je bio prošetati uz potok Kraljevec. Najveća briga bila je hoće li se Miočićev pas Max otkotrljati u taj potok (jednom je i klizio dolje jer se uplašio starijeg psa, ali sve je prošlo suho i bez posljedica). Ukoliko imate vremena samo za mali izlet, ova staza od Šestina do Kraljičinog možda je najboji odabir (na cilju je udoban, ali skup planinarski dom, ljudi su ljubazni ali možda je bolje prošetati malo više do Lugareve kućice).

Mi smo dalje produžili do planinarskog doma Grafičar, jedini dom u savojskom stilu, smještenog na Malom Sljemenu (neki kažu Rudarskom sedlu) na 864 m nadmorske visine. Tu smo razgledali izložbu stare planinarske opreme, pojeli rajnglicu graha, dali Maxu litru vode u zdjelicu, a neki su pogledali i zanimljivi rudnik srebrne rude u obližnjem rudniku Zrinski (karta 10 kn).

Nastavljamo dalje do Medvedgrada i doista nakon sat i pol evo nas pred Oltarom domovine. Divimo se zagrebačkoj panorami, pronalazimo kupolu naše zvjezdarnice i lijepe crvene crijepove škole. (Hvala velečasni Čorluka!) U akustičnoj medvedgradskoj kapelici ženski dio ekologa pjeva «Pjevaj aleluja Gospodu» kao dobru ravnotežu zadnjem posjetu Medvedgradu, kad su dečki pjesmom u toj istoj kapeli izazivali uzdahe i pljesak ostalih planinara. Jedino je restoran na Medvedgradu odbojan, onako neplaninarski hladan i elitistički, pa ukoliko trebate na WC bolje vam se strpiti do Šestina nego slušati konobare kako s visoka traže da najprije nešto naručite. Ne možeš dobiti ni besplatnu čašu vode pa smo shvatili da je legenda o Crnoj Kraljici točna, bunar je na Medvedgradu doista presahnuo, a na Kraljičinu zdencu pojavila se voda u izobilju. Sve drugo zadivljuje.

Kad ste zadnji put bili na Medvedgradu? Mi znamo da je npr. prof. Đapić bila nedavno jer smo je sreli kako se s obitelji penje prema gore dok se mi polako spuštamo prema Zagrebu. Bravo prirodoslovci! Pridružite se i vi, uživajte češće vikendima u prirodi. Nije to tako teško, iako neki od ekipe na kraju i nisu baš mogli hodati pa smo ih nosili. No, to se ne zamjera nekom starom pet mjeseci, zar ne?

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack