Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Taizé – oaza mira i molitve

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 07 Ožujak 2008 10:45

Image      Početak svega je bio prije 30 godina kada je brat Roger sa

svojom subraćom iz molitveno-ekumenske zajednice iz Taizéa organizirao prvi susret mladih. Bilo je to 1978. godine u Parizu. Od tada pa do dana danas pred kraj svake godine održava se susret mladih iz cijele Europe i svijeta koji dolaze u grad domaćin, sa željom da kroz molitvu upoznaju Isusa te se približe više Bogu.
    Lista grada domaćina je velika, na njoj možemo naći i grad Zagreb koji je bio domaćin susreta 2006. godine. Posljednji susret održan je od 28. prosinca 2007. do 1. siječnja 2008. godine u švicarskoj prijestolnici kalvinizma, Ženevi. Na tisuće  mladih iz cijele Europe i svijeta došlo je s ciljem – moliti za mir, moliti za sjedinjenje svih kršćanskih Crkava, moliti za bolje sutra.
       Moj prvi susret sa zajednicom iz Taizé bio je u ljeto 2005. kada je svijetom odjeknula nesretna vijest – nasilna smrt brata Rogera, osnivača međunarodne ekumenske zajednice. To je bio samo kratki period kada sam veoma slabo znao o toj  zajednici, i nisam pridodavao veliku pozornost. No sve se ponovno vratilo u jesen 2006. godine kada su školu posjetile dvije volonterke. Ponovno se pojavila moja zainteresiranost i želja da sudjelujem. Ali bilo je pitanje: kako? I uskoro, malo po malo saznao sam odgovore na svoja pitanja. Ubrzo sam se obratio roditeljima koji su me podržali u svemu tome. Odlučili smo otvoriti vrata naše kuće mladima koji su trebali te zime doći u Zagreb. Nedugo nakon toga, počelo se i na razini župe organizirati animatorska skupna koja je pokušala približiti Zajednicu ljudima. Malo pomalo, odmicalo je vrijeme i naposljetku došao je taj tjedan. Oko 40 000 mladih iz svih krajeva došli su u malu prijestolnicu male države. Imao sam tu čast ugostiti dvije mlade Francuskinje, dok je moja župa pružila dom i Talijanima, Poljacima, Ukrajincima, Estoncima, Letoncima i Litvancima, a moj grad mladima od Portugala do Ukrajine, od Švedske do Albanije. Tih tjedan dana bilo je nešto nezamislivo prekrasno i veoma nadanjujuće: upoznati sasvim nepoznate ljude, slušati njihove priče, njihova mišljenja i duhovnost samo su bile od nekih osobina cijelog to susreta. Ali, svemu dođe kraj, nažalost. Jer sve što je lijepo, kratko traje. Usprkos velikoj žalosti koja nas je obuzela zbog završetka susret, na životu nas je „održavala“ pomisao da će se sve ponoviti za godinu dana i to u Ženevi, jednom od glavnih poprišta reformacije i jednom od glavnih mjesta djelovanja brata Rogera, kako je rekao brat Alois, glavni prior Zajednice i nasljednik brata Rogera.
    Godinu dana kasnije, isto vrijeme radnje, 28. prosinca 2007. do 1. siječnja 2008., ali ovaj put drugo mjesto: Ženeva. Deseci tisuća mladih iz cijele Europe, kao i s drugih kontinenata primili su dobrodošlicu župa i obitelji, ne samo u Ženevi, nego i cijelom području te u susjednoj Francuskoj. Odgovor na zajednički poziv svih kršćanskih Crkava, na 30. Hodočašću povjerenja na Zemlji. Mnoštvo mladih u gradu koji je bio jedan od mnogih postaja brata Rogera upoznavalo je srdačnost i gostoljubljivost Ženevljana i okolnih gradova i mjesta. Glavno središte okupljanja bio je ženevski velesajam Palexpo, koji je svojom veličinom uspio primiti sve na jednome mjestu tijekom molitava. S toga nam je mjesta brat Alois upućivao mnoštvo svojih misli i riječi: „Ženeva je bila mjesto odakle je brat Roger otišao tražiti mjesto gdje će osnovati našu zajednicu. I za nas, braću, dolazak ovamo znači oživljavanje onoga što je u srcu našega poziva: pomirenje među kršćanima kako bismo bili kvasac mira u ljudskoj obitelji.“
    Kroz prva tri dana mnogi su mladi, slušajući riječi, upoznavali i otkrivali znamenitosti samoga grada i okolice, usprkos prenatrpanoj satnici. Lijepo i toplo vrijeme, odlična klima, velika srdačnost domaćina samo su bile neke od mnogih smjernica za odličan provod. Vrhunac svega toga bila je molitva za mir na Staru godinu koja mnogima ulijeva nade za uspostavu mira u svijetu, te za pomirenje među Crkvama, koje je bilo jedno od glavnih tema cijeloga susreta. 1. siječnja je dan koji možda mnogi nisu tako iščekivali tako brzo, ali ipak i on je došao. Kroz taj dan mnogi su imali priliku upoznati se bolje sa svojim obiteljima i kroz duhovni i društveni sadržaj. Hodočasnici koji su bili smješteni u protestantskim obiteljima imali su prilike upoznati se s njihovim načinom i običajem upoznavanja i slavljenja Krista, oni koji su bili u katoličkim obiteljima, pak s njihovim načinom slavljenja Krista. A u svemu tome nas je podržao brat Alois riječima: „ 'Prihvatite jedan drugoga kao što je Krist prihvatio vas': ove riječi sv. Pavla upućene Rimljanima su riječi koje smo živjeli tijekom Europskog susreta. Mnogi su od nas još uvijek zadivljeni njime. Tijekom susreta mogli smo jedni druge prihvatiti onako kao što je Krist prihvatio nas.“
    Nadahnuti ovim susretom, ovim riječima zaista možemo promijeniti svijet i pridonijeti ostvarenju Božjeg plana – mir. Sljedeća glavna postaja Hodočašća povjerenja na Zemlji bit će Bruxelles, u srcu Belgije. Uz tu postaju, Zajednica će obići još mnogo mjesta kao i Međunarodni susret u Nairobiju u Keniji.
                                                                                                           Ivan Zovko, II.b

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack