Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

31. Govornička škola

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 11 Travanj 2008 10:13

ImageKao i svake godine, na proljeće i jesen, i ove se godine održala 31. Govornička škola.

 Ovoga puta održana je čak po šesti put u HOC-u Bjelolasica, od 29. ožujka do 6. travnja ove godine. Naša škola imala je šest predstavnika: David Šeb, Florijan Kvetek, Mihael Šubaša, Martin Čutura, Martina Petrović i Ivan Zovko. Njih šestero hrabro se odvažilo i uputilo u nepoznato kako bi spoznali vještinu znanu već tisućama godina.

    Na ovoj školi posebno su se istaknuli prvostupnjaši, tzv. „fazani“, kojih je bilo najviše. Naša škola imala je četiri fazana te jednog drugostupnjaša i trećestupnjaša. Za nas fazane to je sve bilo nešto novo, ali nije nam trebalo mnogo da se priviknemo.
Kao i uvijek, mnogi fazani imali su probleme sa središnjim mislima, tj. mislima koje čine govor. Najčešći problem bio je u pronalaženju argumenata kojima bi potkrijepili svoje govore te pronalazak protuargumenata.
Na kraju taj protuargument mora biti pobijen kako bi se obranila tvrdnja koja je izražena kroz središnju misao.
Naravno, naše misli nisu bile usmjerene samo na središnju misao i argumentaciju govora kojeg smo sastavljali, već i na upoznavanje s polaznicima Govorničke škole kako bismo stekli nova prijateljstva.
Ono što je svima najviše smetalo bila je jutarnja tjelovježba koja je svima teško padala. Potom bi slijedio doručak, koji je uvijek bio isti. Nakon toga započinjala su predavanja, a uvod u to bile su vježbe za glas i izgovor. Predavanja su trajala do 13 sati, nakon čega je bio ručak. Slijedio je potom odmor koji su mnogi iskoristili za sastavljanje govora ili spavanje i onda bi opet svi se sjurili u svoje „učionice“ (sobe gdje su se nastavila predavanja), tj. VIG – vježbe govorništva. Nakon toga bila bi izborna nastava na koju su učenici morali ići, a mogli su izabrati između: debate, TV-novinarstva, RTV-novinarstva, svečanih prigodnih govora, scenskog govora ili pak športa. Poslije toga slijedila bi večera, a nakon nje večernji program koji bi završio s «diskačem».

    Govornička škola kao škola započela je s radom još davne 1992. godine na inicijativu prof. emeritusa Ive Škarića, profesora na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bit govorničke škole je govorničko obrazovanje srednjoškolaca (a i studenata), koji kroz kolektivni rad upoznaju pravila javnog govora. Isto tako, učenici se upoznaju s mnogim drugim vrstama govora, poput svečanih prigodnih govora, debata, recitacijom, scenskim govorom… Kroz školu je do sada prošlo više od 4000 učenika iz cijele Hrvatske, ali i BiH. Škola se većinom održava u primorskim krajevima, a do sada se održala u Malom Lošinju, Rabu, Rovinju, Makarskoj, Velom Lošinju, Selcu, Vodicama, na Bjelolasici, u Novom Vinodolskom, Malinskoj i Kleku.
Sam program škole sastoji se od četiri stupnja nakon kojih se dobiva diploma, a na kraju svakoga stupnja dobiva se svjedodžba (prema prof. Škariću). Na svakoj školi biraju se najbolji govori, a najbolji ozbiljni govor dobiva malog Grgura Ninskog, opće poznatog Grgicu.
    

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack