Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Izlet u Zagorje

Aktivnosti - Aktualnosti
Srijeda, 23 Travanj 2008 13:38

ImageDana 12. travnja 2008. svi treći razredi zaputili su se na

izlet u Zagorje u obilazak Kumrovca, Velikog Tabora i Trakošćana. Pred školom smo se počeli okupljati oko sedam sati, a polazak je bio tek u pola osam, čak i malo kasnije jer su neki učenici zakasnili. U autobusu nam je vodič cijelo vrijeme pričao neke zanimljivosti o odredištima koja ćemo posjetiti.

    Prvo smo došli u Kumrovec – rodno mjesto ''našeg voljenog druga'' Tita. Ondje smo obišli njegovu rodnu kuću i ostale važnije postaje u selu. Vidjeli smo seosku krčmu, Titinu skulpturu, kuću u kojoj je bilo prikazano zagorsko vjenčanje, oruđa kojim su se služili za obrađivanje zemlje, primitivan plug i sijačicu (za sijanje sjemena). Nakon obilaska krenuli smo prema autobusima i zaputili se prema tvrđavi-dvorcu Velikom Taboru gdje je dijelom snimana hrvatska serija ''Ponos Ratkajevih''. U autobusu je vladala mirna atmosfera popraćena blagim tenzijama između 3.c i 3.a, što je po meni bilo normalno jer se ni inače ne družimo previše.

    Veliki Tabor renesansna je  građevina koja je nedavno obnovljena. Zbog te nove adaptacije tvrđava je izgubila svoju draž i nije me se uopće dojmila. Sve je previše moderno i boje adaptiranih zidova uopće se ne uklapaju u neobnovljene dijelove dvorca. Nakon tog kraćeg razgledavanja došli smo u Trakošćan. Podijelili smo se u dvije grupe kao što smo bili u autobusima (3.c i 3.a; 3.b i 3.d).

    Trakošćan mi se veoma svidio. Dvorac ima neku svoju mističnost i posjetiteljima pobuđuje znatiželju. Jedna od zanimljivosti je ta da su se grijali, u skoro svim prostorijama, na kaljeve peći. No, nisu to bile obične kaljeve peći s otvorom za drva unutar prostorije, već su zidovi bili šuplji pa su sluge dolazili kroz zidove i odostraga kroz mali prolaz ulazili u kaljeve peći i ubacivali drva. Dvorcem smo prošli kroz pola sata i dobili jedan sat slobodnog vremena koje smo upotpunili pjevanjem i jelom u pečenjarnici imenom Trakošćan. Nakon predaha krenuli smo natrag u Zagreb. Bilo je mnogo pozitivnih i mnogo negativnih komentara o našoj avanturi. Meni je jedina negativna stvar bila to što je čitav dan padala kiša. I tako smo, vraćajući se u Zagreb, u autobusu jedan po jedan padali u san i tko zna, možda su se i neki od nas zamišljali kao vladari dvorca ili kao stanovnik Kumrovca u bijeloj nošnji. Bilo kako bilo ovaj izlet je na mene ostavio zaista lijep dojam.


Hrvoje Antolović, 3.c

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack