Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Susret zborova katoličkih škola

Aktivnosti - Aktualnosti
Srijeda, 07 Svibanj 2008 11:28

Image Nakon prošlogodišnje Smotre zborova katoličkih škola Hrvatske koja se održala u Zagrebu kod

sestara milosrdnica, naši učenici su i ove godine pjevali. Ove godine smotra se održala u Slavonskom Brodu, 19. travnja 2008. godine pod organizacijom ravnatelja, te ostalih učenika i profesora Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića. Polazak iz Zagreba prema Slavonskom Brodu bio je oko 13 sati. Sa zborašima bili su i prof. Kristina Burić, vlč. Tadija Crnjak i vlč. Želimir Žuljević.

    Uz pjesmu koja se orila cijelim putem, putovanje prema Slavonskom Brodu kratko je trajalo. Naši su učenici bili dočekani ispred Kazališno koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić, gdje su u 16:30 imali probu za smotru. Program je počeo u 18 sati govorom fra Mije Hrmana i dekana slavonskobrodskog dekanata vlč. Stjepana Belobrajdića, a nakon toga su nastupali zborovi. Ove godine bilo je deset zborova koji su izvodili ono što su tjednima vježbali sa svojim profesorima. Naša profesorica glazbene kulture, Ankica Juričić također je naše zboraše dugo pripremala za ovu smotru. Nastupali su: Orkestar Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Slavonski Brod, Zbor Isusovačke klasične gimnazije Osijek, Mješoviti pjevački zbor Klasične gimnazije don Frane Bulića, Split, Mješoviti zbor Klasične gimnazije iz Pazina, Ženski pjevački zbor Ženske opće gimnazije iz Zagreb, Mješoviti zbor Franjevačke gimnazije, Sinj, Ženski zbor Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Muški i Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba i Mješoviti zbor Salezijanske klasične gimnazije, Rijeka.

    Naši zboraši bili su kao šećer na kraju. Prvo je Muški zbor izveo svoje skladbe, a potom i Mješoviti. Dirigirala je, naravno, profesorica Ankica Juričić. Ovogodišnju smotru zatvorio je Mješoviti zbor klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, koja je baš toga dana slavila Dan škole, pa im je ovaj posjet zborova bio najbolji poklon. Svi su naravno bili gladni i žedni, pa su nam marljivi Brođani nešto pripremili za zakusku. Na katu iznad bili su pripremljeni sendviči i sokovi pa se svatko mogao okrijepiti. Tada su zboraši iz Osijeka preuzeli stvar u svoje ruke i bilo je vrijeme da se zapleše kolo. Svi raspoloženi učenici mogli su se uključiti i zapjevati neku od starih (ili novih) slavonskih pjesama. Da se nas pitalo, ostali bi vjerojatno do jutra, ali profesori su se dogovorili i polazak prema Zagrebu bio je oko 22 sata. Tugujući što nisu ostali duže, učenici naše škole krenuli su prema Zagrebu, gdje su stigli u 0.30 sati. Bilo je jako lijepo, svi su se zabavili, a sada ne ostaje ništa drugo nego čekati sljedeću smotru zborova i željeti da sve bude ovako lijepo kako je bilo u Slavoniji.


                                                               Krunoslav Siroglavić, 3. razred

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack