Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Bijahu postojani

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 09 Svibanj 2008 12:33

 

Image „Postojani u ljubavi
Ustrajni u molitvi
Zajedništvom nošeni

 Duhom vjerom prožeti
Tijelom Božjim hranjeni.“

    Tako zvuči himna 5. susreta hrvatske katoličke mladeži koji se održao u Varaždinu 26. i 27. travnja 2008. godine na kojem je sudjelovalo 22 000 mladih iz svih krajeva Lijepe Naše, BiH, Austrije i Njemačke.

    Okupljeni na jednome mjestu pokušali su se prisjetiti vrednota Prve crkve koja je “bila postojana u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i u molitvama”. Prvoga dana u Varaždin se sjurilo mnoštvo autobusa koji su dolazili sa svih strana. Mnoštvo mladih imalo je priliku upoznati grad Varaždin, poznat i kao „Mali Beč“, koji je karakterističan i po svojim crkvenim zvonicima. Rijeke mladih ispunile su ulice i trgove kojima su odjekivali pjesma i smijeh.

    Svi su bili prepoznatljivi po bijelim kapama sa zaštitnim znakom ovogodišnjeg Susreta. Mladi su razgledavali Varaždin i odmarali se od napornog puta sve do početka programa koji se održavao na stadionu „Sloboda“. Spomenuti program započeo je u 15 sati, a vrhunac je  u 18 sati bilo svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u zajedništvu s ostalim hrvatskim biskupima. Mons. Ante Ivas, biskup šibenski, naglasio je u homiliji da mladi trebaju biti oslonac Crkvi. Mladi moraju biti onaj glavni kamen zaglavni koji će biti postojan u slavljenju Isusa Krista koji je dao svoj život za cijeli svijet. Oni moraju biti postojani, kako su bili i prvi kršćani koji su spremno dali život za
Krista. Po završetku programa, mladi su u večernjim satima bili smješteni po obiteljima cijele biskupije koje su otvorile vrata svojih domova i pružile im smještaj. Sljedećega dana Susret se nastavio po župama gdje su mladi bili smješteni. To je bila prilika za zajedničko upoznavanje kroz mnoge projekte (glazbeni, dramski, kulturno-umjetnički itd.) te ponovno zajedničko slavlje euharistije s članovima zajednice.

    Nakon svega, mnoštvo mladih okrijepljeni duhovnom hranom i riječima krenuli su na put kućama. Neki su, doduše, imali priliku za razgledavanje kulturno-povijesne baštine cijele Varaždinske biskupije, kao npr. Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, Pavlinski samostan u Ludbregu, dvorac Trakošćan, Stari grad u Čakovcu itd. Specifičan znak prepoznavanja ovog susreta mladih bio je stolac „postojanosti“, stolac čije četiri noge na sebi nose napisane četiri postojanosti Prve crkve: nauk apostolski, zajedništvo, lomljenje kruha i molitva. Svaki će biskupijski povjerenik za mlade stolac koji je sastavljen tijekom priprema u njegovoj biskupiji donijeti sa sobom u Varaždin i na njemu će sjediti tijekom svete mise.

    Ispunjeni novim doživljajima, mnoštvo mladih s radošću očekuje novi, šesti SHKM koji će se održati u Zadru 2010. godine.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack