Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

«Štreberi» u Zadru i Ninu

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2008 13:17

ImageOdržan je i ove godine tradicionalni nagradni izlet za 

odlikaše pod pokroviteljstvom ravnatelja vlč. Marijana Franjčića. Sve je započelo ujutro u 7 sati kada je skupina od 40-ak odlikaša u pratnji dvije profesorice, prof. Martinić-Jerčić i prof. Stipić,  krenula u pravcu mora i to u dva povijesna grada: Zadar i Nin.

    U autobusu je putem bilo vrlo živo jer su mnogi uživali u živoj glazbi pod ravnanjem mladog gitariste Martina Krizmanića. Po dolasku u Zadar, krenuli smo u novu avanturu: otkrivanje znamenitosti toga velebnoga grada. Na samome početku upoznali smo se sa zbirkom liturgijskih predmeta na izložbi „Zlato i srebro Zadra“. Na tom putovanju vodila nas je sestra benediktinka čije ime nisam zapamtio, no, dala nam je široki uvid u sakralnu ostavštinu grada Zadra. Potom je slijedilo razgledavanje grada kroz koje smo se upoznali sa starim gradskim Forumom, crkvom sv. Donata i katedralom sv. Stošije. Nažalost isprva nismo imali sreće sa razgledavanjem Katedrale, ali kasnije, zaslugama maturanta Hrvoja Vukova, omogućeno nam je razgledavanje. No kakav bi to bio posjet Zadru a da se ne osluhne zvuk morskih orgulja te primijeti „pozdrav Suncu“. Bila je to posljednja točka zajedničkog razgledavanja grada jer je slijedilo slobodno vrijeme koje su štreberi iskoristili za kolektivno ili individualno upoznavanje grada.

    Bilo je bitno da se do 14:30 svi okupimo na mjestu gdje nas je autobus ostavio kako bi mogli mirno krenuti na put u Nin. U Ninu nas je dočekala fešta – održavala se proslava Gospe od Zečeva. Ovdje se smo se upoznali s arheološkim ostacima s područja grada Nina i okolice. Imali smo prilike vidjeti kako se grad razvio od ranih prapovijesnih razdoblja, preko antike, do razdoblja vladanja hrvatskih kraljeva. Najočitiji primjer antike u Ninu jest hram boga Marsa, dok ono po čemu je Nin svjetski poznati grad jest crkvica sv. Križa iz IX. stoljeća, poznata kao najmanja katedrala na svijetu.

    Na samome kraju izleta imali smo priliku pozdraviti se s Grgurom Ninskim (koji je nekim čudom od strane sjemeništaraca prozvan „svetim“) i uloviti ga za nožni palac te zaželjeti želju. Pri povratku, cijeli je autobus živnuo, premda je većina nas bila izmorena tolikim putovanjem. No, sve u svemu štreberski izlet bio je fenomenalan, odličan, zakon, prva liga...

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack