Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Neke nove pobjede,09-11. svibnja 2008.

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2008 13:40

ImageOve smo godine krenuli na natjecanje u sljedećem sastavu: Andrea Knežević  (maturantica),

Martin Čutura (trećaš) i Iva Novak, prof. (mentor). Osobito smo ponosni što je ove godine iz naše gimnazije na natjecanje krenula prva učenica (dosad su bili samo učenici!) kojoj ovim putem upućujemo čestitke, jer nije se bilo lako probiti na tom putu do zvijezda u većinski (ipak) muškoj školi.
Putovanje do odredišta uvijek je vrlo zabavno jer traje gotovo cijeli jedan dan ako se putuje vlakom. To i nije nužno manjkavost, već prednost, jer se putem vide i upoznaju mnoge ljepote poslovično 'lijepe Italije'. Put do Arpina svakako vodi preko Rima čije znamenitosti uvijek vrijedi vidjeti, jer kako se ono kaže: 'Svi putovi vode u Rim'
ImageBudući da Arpino, idiličan gradić u brdima, nema smještajnih kapaciteta, sudionici natjecanja smješteni su u Fiuggiu, gradiću poznatom po termama. Tih nekoliko dana koliko traje natjecanje, u Fiuggiu i u Arpinu vlada silni kozmopolitizam: ove smo godine bili smješteni u hotelu zajedno s učenicima i profesorima iz Španjolske (što nam je, između ostalog, omogućilo da malo vježbamo svoje vrsno govorno umijeće španjolskoga jezika; a da ne bi sve ostalo samo na tome, promovirali smo Lijepu našu pokušavajući podučiti Diega iz Kantabrije nekim uobičajenim hrvatskim izrazima…u čemu se pokazao kao izvrstan učenik!!), zatim Njemačke, i naravno, Italije, čiji su sudionici ionako najbrojniji na natjecanju.
Petak je protekao u natjecanju (za učenike), odnosno stručnom simpoziju (za profesore), dok smo poslijepodne proveli svi zajedno proučavajući arpinsku akropolu i diveći se prekrasnom pogledu koji se odande pruža.
U subotu smo krenuli u razgledavanje; naša grupa dobila je Arpino, no prije toga uputili smo se u cistercitski samostan Casamari. Tamo nas je dočekao brat Anselmo koji je nedavno doživio nezgodu pri kojoj je ozlijedio ruku i nogu, pa je zamolio da mu dva učenika pomognu pri hodanju. I tako su poslovično ljubazni NKG-ovci priskočili u pomoć uputivši Martina kao desnu ruku, a pridružio mu se i Filip (iz Privatne klasične gimnazije), kao lijeva ruka, čime su Hrvati i ove godine dokazali svoju spremnost da pomognu bratu u nevolji. Nakon toga uputili smo se u Arpino, odakle smo, nakon razgledavanja i ručka , krenuli u udaljenu opatiju u brdima zvanu Montecassino. Stigli smo baš u vrijeme Večernje, tako da smo mogli poslušati prekrasno pjevanje braće benediktinaca, što uvijek predstavlja poseban doživljaj. Zatim nas je opat pozdravio na latinskom jeziku, a uslijedio je koncert na harfi koji je svojim milozvučnim tonovima uzveličao cijeli događaj. Po završetku koncerta uputismo se natrag u Arpino na 'open air' zabavu koja je potrajala do kasno u noć.
U nedjelju smo pozdravili Fiuggi i krenuli u Arpino na dodjelu nagrada. Nakon pozdravnih govora uvaženih predstavnika lokalne vlasti (i šire), pročitana su imena prvih deset pobjednika. Prvo mjesto osvojila je djevojka iz Messine, što i nije tako čudno jer prvih nekoliko mjesta već godinama čvrsto drže Talijani. No, kao što se kaže: 'Važno je sudjelovati.', posebno u natjecanju takve vrste, jer već je i to samo po sebi neka vrsta pobjede – pobjede nad sobom, dokaza da se i klasični jezici mogu svladati, i da je potreba učenja klasičnih jezika i dalje velika nužnost u ovom današnjem svijetu koji velikim koracima grabi prema tehnologizaciji i informatizaciji; ta naime vrsta obrazovanja znatno proširuje vidike mladoga čovjeka, te pruža izvrsne temelje za bavljenje bilo kojom strukom – jer vrijednost humanističkog obrazovanja doista je nemjerljiva; ona rađa erudite i osobe koje će nas povesti putem napretka, čiji se kraj prostim okom ne da nazrijeti… možda tek negdje tamo u zvijezdama…

Iva Novak, prof.

P.S. Usput budi rečeno, sretno smo se vratili u dragu nam domovinu i Bogu hvala na tome! Veselimo se novim natjecanjima i nekim novim pobjedama za koje smo spremni marljivo raditi!!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack