Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

DESET GODINA

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 03 Listopad 2008 13:55

ImageSvi čitatelji internetske stranice naše škole sigurno su

primijetili dvije stalne rubrike koje su se cijelu prošlu školsku godinu nalazile na lijevoj margini. Obje su bile posvećene dvama hrvatskim velikanima čije su se obljetnice slavile 2008. godine. Svrha je bila provesti vas kroz živote i djelovanje Marina Držić i Alojzija Stepinca. Time smo i mi željeli (skromno) pridružiti se obilježavanju obljetnica važnih za našu kulturu i narod općenito. Nadamo se da naš rad nije ostao u potpunosti neprimijećen.
Obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca svečano je obilježena 21. rujna 2008. godine misnim slavljem u 11 sati na trgu ispred zagrebačke katedrale. Svetu misu predvodio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone. Unatoč kiši i hladnoći veliki broj vjernika okupio se ispred katedrale, a događaj je prenosila i Hrvatska radiotelevizija.
No, svemu tome prethodio je niz događaja koji su za cilj imali uveličati kako godinu posvećenu našem blaženiku tako i slavlje deset godina beatifikacije. Tako je 17. rujna 2008. godine predstavljena knjiga homilija kardinala Bozanića "Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje".
Biskup Šaško, predsjednik Odbora za proslavu, sažeo je cjelokupne događaje ovim riječima: «Svi sadržaji prožeti su hodočašćima i slavljenjem euharistije, razmatranjima blaženikovih riječi i riječi o blaženiku, blagoslovima i bdijenjima, pokorničkim bogoslužjima. Od Marije Bistrice do zagrebačke katedrale, obuhvaćajući sve župe, zastajući u razmatranju na konkretnim postajama blaženikovog životnoga puta, uključujući posebno zatočeništvo, ali i njegove brige za svećenike i duhovnost, za odgoj i obrazovanje, za karitativni rad, za izdavačku djelatnost, gospodarstvo i kršćanski odnos prema političkom pitanju.»

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack