Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Kako kvalitetno komunicirati

Aktivnosti - Aktualnosti
Srijeda, 15 Listopad 2008 12:02

ImageKoristeći izvanjsku kontrolu, ne razvijamo bliskost, snagu i dobar odnos.

 Glasser ističe kako ta psihologija vanjske kontrole u sebi sadržava sedam smrtnih navika svakoga odnosa: kritiziranje, okrivljavanje, jadanje, prigovaranje, prijetnje, kažnjavanje, potkupljivanje. Želimo li narušiti neki odnos, dovoljno će biti da izaberemo jednu ili više smrtnih navika, da je često i u raznovrsnim prigodama primjenjujemo i možemo biti sigurni kako ćemo dobiti loš odnos. Dijete isključuje roditelje i odgajatelje postupno – svaki put kad ne vodimo računa o njegovim potrebama mi ga pomalo odgurujemo od sebe. Kad je to potrebno? Je li  nam to bio cilj?
Ako želimo unaprijediti svoje odnose i poštivati dijete s njegovim potrebama, možemo se koristiti nekima od sedam skrbnih navika: slušati, podržavati, ohrabrivati, poštivati, vjerovati, prihvaćati i pregovarati oko čega se ne slažemo.
SLUŠAJTE kako vide konkretne načine ispunjenja njihovih potreba da vole i budu voljeni, uspijevaju na raznim područjima, zabave se i budu slobodni. Koja su zajednička načela i vrijednosti – što je važno u životu, što očekuju. Pokušajte naći u tjednu vrijeme samo za razgovor – a ne dok kuhate ili radite. Neke stvari ne ćemo saznati jer traže vremena »koliko zatreba«. Nastojte shvatiti postavljajući pitanja dok vam ne bude potpuno jasno kako se nešto dogodilo i zašto. Pažljivo osluškujte govori li vam dijete neke stvari da vas skine s vrata ili to stvarno misli. Sve što vam se čini – provjerite! Ne zaključujte bez njihove potvrde. Zapišite ciljeve i dogovore – detaljno razradite kada i  tko će što raditi – na taj ćete način moći svoje dijete podržati i pokazati da mu vjerujete i prihvaćate ga. Da biste ga naučili takvom pristupu, i vi za sebe trebate tražiti da vas sluša, poštuje, pokuša razumjeti, prihvati da i vi imate svoje želje...
PODRŽITE ih u onome u čemu ste primijetili da su dobri, kako se mijenjaju, što postižu... Ne trebaju im velike nagrade – samo znak pažnje.
OHRABRITE ih kada im ne ide. Vježbajte svoju djelotvornost na raznim područjima. Na taj način možete im usaditi optimizam za život. Ako se vi ne borite i ne trudite, što možete naučiti svoju djecu.
VJERUJTE da će biti bolje, da su problemi prolazni i da će sigurno naći neki izlaz. POŠTUJTE njihovu potrebu da učine neke stvari na svoj način. Dopustite im da ponekad uče i na pogrješkama. Otvoreno recite kako vi vidite rizike koje preuzimaju...
PRIHVATITE njihove potrebe i pokušajte shvatiti da je vaše dijete razvilo neke loše navike i osobine kao posljedicu onoga što je doživjelo. Na taj način ne ćete  ga okrivljavati za sve što je krenulo loše.
PREGOVARAJTE o načinima kako izaći na kraj s potrebama i zahtjevima koji se postavljaju pred njih. Dogovorite se oko najvažnijih zahtjeva i pazite da ih ne bude puno. Oko svega se može pregovarati kad se ne možete odmah složiti!!!
Izgradite sebe još bogatije. Ono što vas nisu naučili drugi, potražite sami. Čitajte knjige, potražite pomoć ako vam ne ide, ojačajte svoju i njihovu duhovnu stranu – ona pomaže razvoju zdrave osobnosti, smislite neki način da doprete do svog djeteta i da mu pomognete postati uspješna zrela ličnost.
MISAO ZA KRAJ
»Predlažem da pri svemu što radite u obitelji imate na umu čudesni kineski bambus. Kad posadite sjeme te neobične biljke, ništa se, ama baš ništa osim tankog izdanka ne vidi cijele četiri godine. Za to se vrijeme rast odvija ispod tla, u velikom vlaknastom korijenju što se širi i prodire duboko u zemlju. No, pete godine kineski bambus naraste 32 metra. Mnogo je toga u obiteljskom životu slično kineskom bambusu. Radite, ulažete vrijeme i trud i činite sve što znate i možete, ali ponekad tjednima, mjesecima pa i godinama ne vidite nikakve rezultate. No, budete li strpljivi, nastavite li raditi, doći će i ona "peta godina" i zapanjiti vas rastom i promjenama.« ( S. Covey, SEDAM NAVIKA USPJEŠNIH OBITELJI)

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack