Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Sinj – III. susret roditelja učenika katoličkih škola

Aktivnosti - Aktualnosti
Srijeda, 15 Listopad 2008 12:08

ImageSusret za pamćenje! Dok su učenici toga prohladnog 

 jutra 27. rujna 2008. polako ustajali i spremali se vlakom poći put Varaždina, dio njihovih roditelja već je bio na putu u Sinj, na susret roditelja učenika katoličkih škola. Unatoč buri na A1, zatvorenom tunelu Sv. Rok, raspoloženje je bilo vrlo dobro. Putovali smo zajedno s roditeljima iz Ženske opće gimnazije i nismo se dijelili. Brige i zadovoljstva roditeljstva zajednička su svima.
Pokazalo se da su roditelji vrlo poučljivi, zainteresirani za odgojne teme i spremni podijeliti iskustva roditeljstva vrlo zahtjevne populacije adolescenata.
U Sinju nas je dočekalo sunce, otvoreno domaćinsko srce fratara svetišta Gospe Sinjske, te roditelji iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Pazina, Rijeke, Slavonskoga Broda, Osijeka, Virovitice, Požege te samoga Sinja.
Svetu misu na početku susreta predvodio je dr. mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski. Iz poticajne propovijedi vrijedi istaknuti nekoliko misli: "Nije danas lako odgajati, ni roditeljima, ni odgojiteljima. U pluralizmu ponuda, mladi se čovjek gubi, pa se nameće pitanje: kako odgajati i isplati li se odgajati? U nemoći, u izazovima i problemima, roditeljska se uloga prepušta drugima. No, tko je i zašto najuvjerljiviji u odgoju? Krist, koji je žrtvom na križu posvjedočio za prave vrijednosti! Mladi čovjek ih prihvaća, ali samo onda kada su prenesene autentično, s ljubavlju. Kategorija roditeljstva nikada ne zastarijeva, po svojoj dimenziji ljubavi, dobrote, požrtvovnosti. Naše, katoličke, škole ne predaju samo praznu informaciju, nego se postavljaju kao suradnici u odgoju i pomoćnici u izgradnji osobnosti učenika. Roditelji također trebaju i od djece učiti, slušati ih da ih ne bismo izgubili. Ako djeca i pođu putem koji vodi mimo Krista, kao roditelji, mi se trebamo Kristu vratiti, pa će i povratak djece biti moguć. Ne treba ih tražiti na njihovim stranputicama, nego se u sebi obratiti, kako bismo svi zajedno rasli u milosti i mudrosti. I djeca, i roditelji i odgajatelji."
Nakon objeda poslijepodnevni program sastojao se od predavanja i rada u skupinama. Predavanje "Roditelji kao suradnici u odgojno-obrazovnom procesu u katoličkoj školi" održao je dr. fra Siniša Balajić. Kako je predavanje bilo vrlo poticajno, i rad u skupinama bio je dinamičan. Održano je osam različitih radionica, a na kraju susreta održan je plenum, na kojem je svaka od skupina iznijela zaključke i prijedloge.
Mogu reći da je i u našem autobusu na povratku nastavljena poticajna diskusija s prijedlozima i sugestijama. Najvažnije što nam ostaje jest osjećaj da roditelji imaju potrebu međusobno se družiti, razmjenjivati iskustva, brige i radosti. Poželjeli su barem jedan mjesečni susret na kojem bi to bilo moguće. Vijeće roditelja u dogovoru sa stručnom službom u školi, pokušat će do roditeljskog sastanka 8. studenog dogovoriti termine i način djelovanja.
Ovaj osvrt završit ću riječima mons. Barišića koje je izrekao na početku propovijedi: "O, Gospodine, kako nam je dobro, treba nam više ovakvih trenutaka!"

Anita Petričević, prof.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack