Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Remete 08'

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 27 Listopad 2008 12:52

ImageSvetište u Remetama je bilo mjesto duhovne obnove profesora i maturanata.

Maturanti naše škole svoj su duhovni impuls potražili u Remetama gdje ih je s radošću docekao o. Vjenceslav Mihetec. Iako su se neki još sneni ipak uspješno “uspeli” na Remete, o. Vjenceslav ih je svojom pričom o nastanku te razvitku remetskog svetišta vješto proveo kroz povijest Zagreba i samog svetišta kako bi istaknuo kulturno, povijesno te također i duhovno bogatstvo sredine kojoj i sami pripadamo.
Nakon temeljitog uvoda neki su učenici odmah poželjeli poći na ispovijed te se tako pripremiti za drugi dio obnove, ali i za svakodnevicu u kojoj nije uvijek lako biti mladi kršćanin. Sv. Ispovijed jest dobar trenutak obnove vlastitog duha te snaga na ovom izazovnom životnom putu.   

    Središnji dio obnove se u vrlo ugodnom tonu o. Miheteca koncentrirao na važnost života s Kristom kroz svakodnevnu molitvu, polazak na svetu misu, čitanje sv. Pisma i vršenje svojih dužnosti. Naši maturanti su imali prilike još jednom vratiti se na osnove naše vjere, ponovno upoznavanje i susret s Božjom ljubavi koja nam dolazi ususret u slobodi i miru. Kao znak prijateljevanja s Isusom čovjek postaje drugačiji, plemenitiji, osjetljiviji, slobodniji. Upravo bi i nas cijeli zivot trebao biti stalno prijateljevanje s nasim Bogom od koga smo i potekli. Tako da je i u krizi i u radosti čovjek kršćanin uvijek praćen Njegovom brigom i ljubavi koju bismo neprestano trebali njegovati u svome srcu. Čovjek molitve je čovjek Božji, čovjek slobode i čovjek ljubavi – a takvog čovjeka današnji svijet upravo treba.

    Susret je završen službom riječi koju su pjevanjem i čitanjem animirali naši maturanti.


Duhovna obnova za profesore u  Remetama 10. listopada


    Baš kao i maturanti tako su i profesori svoju duhovnu obnovu održali u svetištu Gospe Remetske koju rado nazivamo Advocata Croatorum. Voditelj obnove o. Vjenceslav Mihetec je, upoznavši se prethodni dan s ucenicima, primio profesorski zbor te ravnatelja s kojima je, nakon upoznavanja svetišta, razgovarao o izazovima današnjeg odgoja te obrazovanja mladih.

    U prvom dijelu nagovora o. Mihetec je profesore vodio k Izvoru vjere – sv. Pismu i Rijeci Isusovoj. Također je kroz primjere svetaca davao ohrabrenje i putokaz kako poraditi na osobnoj vjeri koja se treba odrazavati u našem životu te svakodnevnim poslovima. Pitanje kršćanskog odgoja i obrazovanja je danas otežano duhom vremena u kojem živimo, ali su zato danasnji odgojitelji iz tog razloga svakako motiviraniji današnjeg mladog čovjeka odgajati i obrazovati u Istini – u ljubavi i miru, te načelima koja su danas prijeko potrebna u ovome nemirnom svijetu. Upravo je to nastojanje da se druge upozna i dovede do životne punine zajednički cilj društva, Crkve i pojedinca.   

Susret je završen osobnom molitvom u adoraciji pred Presvetim Sakramentom.  

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack