Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Darivanje krvi – transfuzija ljubavi

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 14 Studeni 2008 14:14

ImageDefinicija u kojoj je pokojni kardinal Franjo Kuharić

sažeo sve ono što se promidžbom davalaštva pokušava poručiti svim zdravim ljudima o čijem zdravlju i dobroti ponekad ovisi zdravlje i život nepoznatog bolesnika. Lijepa i kratka definicija plemenitog ljudskog čina bez kojeg često ne bi bilo izlječenja, a ponekad ni spašenog života.
Naša je škola uvijek bila ponosna što se maturanti u velikom broju odazivaju na darivanje krvi. Uvijek je bilo tako. I ove godine, u utorak 11. studenog krenuli su u pratnji prof. Maše Mayr Radonić prema Petrovoj 3 kako bi u toj najvećoj transfuzijskoj stanici u gradu donirali dozu krvi. To je vrlo važan trenutak u životu mladog čovjeka. Njihova osobna odluka da učine nešto dobro za nepoznata čovjeka nagrađena je ručkom u kantini i slobodnim danom.Image
Za neka posebna bolesna stanja krv je nezamjenjiv lijek, a jedini izvor tog lijeka je zdrava osoba, davatelj krvi.
Sam čin darivanja, tj. oduzimanja krvi od davatelja trajao je kraće od desetak minuta. Posebna je pozornost usmjerena sigurnosti davatelja pa se naše djevojke i dečki nisu ničega bojali. Sav pribor i materijal koji se upotrebljava za venepunkciju je sterilan i za jednokratnu uporabu. Ne postoji nikakva mogućnost zaraze davatelja krvi.
Jasno, krv mogu darivati samo zdravi, punoljetni ljudi. Ograničena je i dob do koje čovjek može biti davatelj krvi. Dakle, krv mogu darivati samo zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina života. Učestalost darivanja također je strogo definirana. Žene mogu darivati punu krv svaka 4 mjeseca (triput godišnje), a muškarci svaka 3 mjeseca (četiri puta godišnje). Tjelesna težina osobe koja želi darovati krv treba biti iznad 55 kilograma.
Uz dozu krvi pri svakom darivanju uzimaju se i uzorci za provjeru krvne grupe i serološko testiranje na biljege transfuzijski prenosivih zaraznih bolesti. To je obvezan postupak kojim potvrđujemo zdravlje davatelja, ali i štitimo primatelje krvi. Testiranje je obvezno pri svakom darivanju i to na biljege hepatitisa B, hepatitisa C, AIDS-a i sifilisa.
Promidžba davalaštva i okupljanje davatelja krvi socijalni je program i bitan pokazatelj interakcije pojedinca i društva u kojem taj pojedinac živi. Moramo poticati nesebičnost (ljubav prema drugome) svakog pojedinca, stvaranje životnog stava usmjerena na druge ljude, na okolinu i nepoznate sugrađane, na razvoj pozitivna ozračja u životnim sredinama. Više od 10% hospitaliziranih bolesnika uz ostalu terapiju liječi se i transfuzijama krvnih pripravaka. I tako je, iz dana u dan, gotovo 500 ispruženih ruku u Hrvatskoj, oko 160 000 godišnje.
Za neka posebna bolesna stanja krv je nezamjenjiv lijek, a jedini izvor tog lijeka je zdrava osoba, davatelj krvi. Hvala svim učenicima Nadbiskupske klasične gimnazije što su postali darivatelji!!!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack