Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Adventski dobrotvorni koncert NKG-a

Aktivnosti - Aktualnosti
Četvrtak, 18 Prosinac 2008 10:45

ImageGdje su ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog: združila nas je u jedno ljubav Kristova

U petak 12. prosinca 2008. godine, uoči treće nedjelje došašća, održan je već tradicionalni, ove godine adventski, koncert Nadbiskupske klasične gimnazije. Koncert je održan u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova na Šalati, a pjevalo se u dobrotvorne  svrhe, za izgradnju misijske kuće udruge Zdenac u Tanzaniji. Velika i lijepa crkva na šalatskome brijegu bila je ispunjena mnoštvom.
 
Čitav prosinac, doba bliže priprave za Božić, vrijeme u kojem mnogi podliježu potrošačkoj groznici i nametnutim i neprimjerenim događanjima, u našoj školi protječe u znaku darivanja i žrtve. Mnogo je truda uloženo u pripremu koncerta. Izmjenjivale su se zahtjevne pojedinačne i skupne probe svih izvođača, a ponekad, pod odmorom, hodnicima se zaorila pjesma školske klape Mola bonda, kao nagovještaj onoga što će se uskoro zbiti u svoj punini. U vrijeme kada su i školske obveze vrlo zbijene i zahtjevne, dio svoga slobodnog vremena učenici i profesori odvojili su družeći se u adventskim radionicama izrade prigodnih ukrasa i čestitaka koji će biti ponuđeni na prodaju poslije koncerta. Kako su roditelji prvi čimbenici cjelokupnog odgojnog procesa, i oni su pozvani na suradnju. Pečenjem kolača pridonijeli su toplijoj i obiteljskoj atmosferi cjelokupnog događanja. Svi su sudionici i gosti pozvani da u prostorima škole uživaju u njihovim mirisima i okusima.

Na koncertu su svoje vrsno glazbeno umijeće pokazali učenici škole u nekoliko zborova:  ženski zbor, muški zbor, klapa Mola bonda, mješoviti zbor, te profesorski zbor Didaskaloi. Pjevali su i solisti, svirao je učenički komorni orkestar, tamburaški orkestar Međubiskupijskog sjemeništa, gitaristica, vrsni orguljaši – a svime je vrlo suvereno ravnala prof. Ankica Juričić. Mnoštvo okupljenih učenika gimnazije, bivših, sadašnji i budućih, njihovih roditelja, profesora i uzvanika uživalo je u glazbenome ruhu došašća. Nemali broj njih ostao je iznenađen činjenicom da je toliko srednjoškolaca uključilo zborno pjevanje u svoj školski fakultativni program a da to čine i s mnogo mladenačke vedrine i razigranosti.
 
Nakon koncerta učenici i svi prisutni imali su priliku u prigodno uređenim prostorima gimnazije kupiti darove za svoje bližnje: misijski kalendar Zdenca za 2009. godinu, autentične suvenire, slike i originalni nakit iz zemalja trećega svijeta, radove djece iz misija i volontera Zdenca koji su pridruženi  božićnim čestitkama, ukrasima  i kolačima koje su izradili učenici, njihovi roditelji i profesori NKG-a. Prikupljeni iznos na koncertu  zauvijek će upisati ime Nadbiskupske klasične gimnazije u jednu građevinu na afričkome tlu i u živote mnogih ljudi koji će proći tom kućom.

Volonteri Udruge Zdenac predstavili su projekt izgradnje kuće u Tanzaniji koja će biti zajednica volontera – misionara Zdenca,  gdje će misionari samostalno organizirati i voditi projekte za djecu siročad i sve kojima je pomoć potrebna u toj afričkoj zemlji. Okupljene gimnazijalce i njihove roditelje posebno je dirnula bivša misionarka Jelena prezentacijom svoga misijskoga rada u Centru za neishranjenu djecu u Burundiju. Volonteri Zdenca posebnu su pozornost posvetili gimnazijalcima kako bi im pokazali da je širenje Radosne vijesti opečaćene ljubavlju i milosrđem poslanje koje misionare i kršćanske volontere razlikuje od ostalih humanitarnih organizacija.

Kroz razvoj samosvijesti, kršćanske duhovnosti i spremnosti za samostalni život, ali prije svega kroz pomoć bližnjima u potrebi, put je koji će možda i neke od učenika Nadbiskupske klasične gimnazije jednog dana odvesti u misije. Kuća Udruge Zdenac u Tanzaniji za njih će, koji prihvate Božji poziv po uzoru na Isusa Krista, uvijek imati otvorena vrata!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack