Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Njemački i hrvatski gimnazijalci zajedno u razredu

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 11 Svibanj 2009 14:38

Image  Suradnja Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba te dehonijanske gimnazije Leoninum u Njemačkoj.

Kao jedan lijepi primjer obrazovanja današnjeg naraštaja po europskim standardima pokazala je Nadbiskupska klasična gimnazija iz Zagreba proteklog tjedna u Njemačkoj gdje je od 2. do 8. svibnja deset učenika zagrebačkog NKG - a posjetilo svoje učenike partnere u gimnaziji Leoninum u njemačkom Handrupu. Gimnaziju Leoninum, smještenu u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj u sjeverozapadnom dijelu Njemačke,  vode svećenici Presvetog Srca Isusova, u Hrvatskoj poznatiji kao dehonijanci, koji djeluju u zagrebačkoj župi Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Trnovčici. Njihovim zalaganjem došlo je do hvale vrijedne razmjene učenika pri čemu su prvi u posjet pozvani hrvatski učenici. Učenici nisu sudjelovali u troškovima ovog putovanja jer su suradnjom Gimnazije i dehonijanaca pokriveni svi putni izdatci. Na srdačan poziv učenici su krenuli u pratnji prof. Vesne Šiško i vlč. Marka Zadravca.
U Njemačkoj su učenici bili smješteni u obiteljima, te su na taj način stjecali nova iskustva, saznanja i prijateljstva od svojih njemačkih vršnjaka. Također su pohađali i nastavu koja se redovito odvijala na njemačkom jeziku, a zagrebački gimnazijalci su pokazali spremnu volju i dokazanu vještinu vladanja za mnoge poteškim njemačkim jezikom, te su tako i aktivno sudjelovali na nastavi nudeći svoja rješenja i prijedloge u raznim predmetima na veliko oduševljenje svojih njemačkih domaćina.
Družeći se u sportskim igrama, te u obiteljskim slobodnim aktivnostima svi sudionici ove razmjene mogli su naučiti što znači druženje, zajedništvo i ljudskost. Pripremajući se zajedno za svetu Misu i radosno je slaveći otkrili su, kao što je rekao brazilski dehonijanac koji živi i djeluje u gimnaziji Leoninum p. Levi Perreira, kako nas Bog sve zove u svoje srce i u njemu nam nudi život i ljubav za sve bližnje i daljnje te da se u srcu svakog čovjeka događa prijateljstvo neovisno o kilometrima koji nas dijele. Čovjek je pozvan na susret da raste, komunicira i uči, a u gimnaziji Leoninum u Handrupu proteklog je tjedna vladalo veliko oduševljenje i radost susreta  kako sa strane gostiju tako i sa strane domaćina.
Učenici zagrebačke Nadbiskupske klasične gimnazije također su imali prilike posjetiti i obližnju Nizozemsku te sjevernonjemački grad Bremen kako bi svoja znanja i vidike obogatili i znamenitostima tog dijela Europe. Izleti su se pokazali zanimljivim sredstvom u približavanju kulturnog naslijeđa te zajedničke europske baštine.
Na jesen će u uzvratni posjet doći njemački učenici i profesori, pa će time i Hrvati dobiti priliku pokazati vlastitu zemlju, kulturu i tradiciju. Za Hrvatsku, kao malu zemlju, svaki oblik međunarodne suradnje je više nego potreban, te je i ovo jedan od načina kako predstaviti i pokazati svijetu ljepote i prednosti Hrvatske. Osim toga, u proljeće 2010. ponovno smo pozvani od strane ravnatelja škole g. Franza Josefa Hanneckena da “hrvatske trupe još jednom hladni sjever oduševe toplinom svog srca i znanja”.
Zahvaljujući svećenicima dehonijancima iz Hrvatske i Njemačke, te vodstvu Nadbiskupske klasične gimnazije ova se razmjena pokazala iznimno uspješnom, radosnom te motivirajućom za sve učenike i profesore iz dviju prijateljskih zemalja –  Njemačke i Hrvatske.
Vesna Šiško

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack