Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Rezultati natječaja Nagrada »Merz« 2009.

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 22 Svibanj 2009 10:43

Image Na_našu je adresu do naznačena datuma prispio 31 rad iz katoličkih škola Republike Hrvatske

 i Republike Bosne i Hercegovine.
Svima zahvaljujemo na sudjelovanju!

Petero članova Povjerenstva u sastavu:
Mladen Martinović, profesor hrvatskoga i engleskoga jezika, predsjednik
Danijel Engelman, diplomirani teolog
Andja Jakovljević, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti
Maša Mayr Radonić, prof. biologije
Maja Šimić, školski psiholog

donijelo je odluku o tri prvonagrađena rada.

Prvo je mjesto osvojio Adrian Ivičević, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Dubrovnik.
Drugo je mjesto osvojio Leonardo Šardi, Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb.
Treće je mjesto osvojila Mirjana Jaković, Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb.

Nagrade su uručene na Otvorenome danu škole 6. svibnja 2007. godine u 18 sati. Gosti iz Dubrovnika bili su posebno dragi i svojim šarmom osvojili su naša srca.
Pročitajte prvonagrađeni rad!

Pokloni dan drugima

Ljudski je život kratak. Sve što čovjek stvori brzo propada; svi su naši uspjesi prolazni, sve su naše želje nestalne. Naša prirođena egocentričnost ne dopušta nam shvatiti koliko smo sami po sebi beznačajni i nebitni. Naše osobne ciljeve postavljamo kao imperativ i očekujemo od cijeloga svijeta da im se prilagodi, a i ne razmišljamo koliko je pojedinaca imalo slične prohtjeve, velike zamisli i nastojanja, pa su njihove sudbine svejedno zaboravljene, oni sami nama beznačajni. Na primjer, čovjek koji se istinski zaljubi to će svoje stanje doživljavati jedinstvenim, posebnim i neponovljivim, a da ne shvati koliko je taj njegov osjećaj običan, prirodan i svojstven svim ljudima. Ukoliko doživi neuspjeh, smatrat će to potpunim slomom cijeloga života i pričinit će mu se da se urušio cijeli svijet, a neće ni razmisliti koliko je bilo nesretnih ljubavi koje nam danas ništa ne znače. Unatoč njima, život ide dalje svojim tijekom, a od tih nesretnika i njihovih jada danas su ostale samo blijede nadgrobne ploče.
Moramo se zapitati što to zapravo znači dobro proživjeti život, što to uistinu znači iskoristiti dan, svaki od onih dana koji su nam dani da ih provedemo na ovome svijetu? Kako postići nešto uistinu vrijedno ako su naša nastojanja tako prolazna? Kako biti siguran u važnost svojih djela ako znamo da su ona uništiva i kratkotrajna? Svakom čovjeku krajnji je životni cilj sreća, blagostanje i zadovoljstvo, a sve drugo samo su sredstva da se dođe do tih osnovnih emocionalnih potreba. Zato je jedini pravi put do vlastitoga ispunjenja nastojanje da se drugima pomogne na istom putu. Dokle god smo orijentirani samo na vlastiti uspjeh, sav trud će nam se pokazivati uzaludnim jer sreću ne možemo sami sebi podariti. Nju moramo tražiti u našemu odnosu s drugima, nju moramo drugima pružati i zauzvrat od njih primati. U globalnom pogledu, i ta su dobrota i spremnost da se pomogne drugima beznačajna jer što će nekomu tko živi na drugom kraju svijeta, ili nekomu tko će živjeti za 300 godina značiti što smo mi, neke anonimne individue, bili susretljivi prema svojim bližnjima? Ali ako slijedimo taj put, onda znamo da ne živimo uzalud i da ne tratimo ono malo vremena što nam je dano. Ako slijedimo put milosrđa i nesebičnosti, onaj put koji nam obećava sreću ako je udijelimo drugima, onda smo sigurni da smo spremni na život na onome svijetu, gdje nećemo biti ograničeni vremenom ni prostorom, gdje ništa i nitko neće biti beznačajan ni prolazan.
Stoga bismo svi trebali težiti prijateljstvu i ljubavi prema drugima više nego osobnom probitku, uspjehu ili slavi. Rijetki spoznaju tu životnu mudrost i uviđaju da nema većega uspjeha od spremnosti za druge i otvorenosti za dijalog s bližnjima. Ljubav koju osjeća zaljubljen čovjek, kojega sam spomenuo, doista je uzvišen osjećaj, pa čak i ako ostane neuzvraćena i zaboravljena, zasigurno nije gubitak vremena koje imamo na raspolaganju. Zato bi stara poslovica koja glasi »Carpe diem« trebala glasiti »Dona diem« jer kako drukčije iskoristiti dan nego ga darovati drugima?

Adrian Ivičević, III. razred
Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Dubrovnik
Mentorica:
Mirjana Žeravica, prof.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack