Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Društvo prijatelja...listić 1.

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 12 Travanj 2010 10:57

Izvještaj o dosadašnjim postignućima  našega Društva i planovi za budućnost.

DRUŠTVO BIVŠIH UČENIKA I DJELATNIKA NADBISKUPSKE KLASIČNE GIMNAZIJE S PRAVOM JAVNOSTI U ZAGREBU
Listić 1.
Laudetur Iesus Christus!

Poštovani i dragi članovi Društva NKG-a i svi bivši učenici i učenice naše škole razasuti širom lijepe naše domovine i širom svijeta, u svim zvanjima i zanimanjima – srdačan pozdrav svima vama.
Ovim kratkim listićem bismo vas željeli ukratko izvijestiti o onom što smo do sada učinili na uspostavljanju rada našega Društva, te što nam predstoji u ovoj godini. Pozivamo vas na suradnju. Pozovite i animirajte svoje bivše školske kolege da nam se priključe u Društvu!
Pošaljite nam svoje prijedloge za budući rad, svoja razmišljanja i želje.
Ovih dana ćemo dobiti i tiskanice za članske iskaznice članova Društva, pa molimo članove da uplate članarinu kako bismo mogli podmiriti dosadašnje troškove.
Ovdje donosimo nekoliko informacija iz tiska ili sa naših web stranica koje su vezane uz naše Društvo.

UTEMELJITELJSKA (OSNIVAČKA) SKUPŠTINA
DRUŠTVA BIVŠIH UČENIKA I DJELATNIKA NKG-a

„U Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji (NKG) u Zagrebu, na Šalati, Voćarska 106, održana je 21. travnja 2009. utemeljiteljska skupština Društva bivših učenika i djelatnika NKG-a s pravom javnosti u Zagrebu (skraćeno: Društvo NKG-a).
Osnivačka skupština je prihvatila Statut Društva, izabrala Upravni odbor, predsjednika odbora i Društva, te rizničara. U Upravni odbor su izabrani svećenici: Lovro Cindori, Juraj Kolarić, Vjekoslav Meštrić, Zvonimir Sekelj, Marijan Franjčić, te laici: Mijo Bergovec, Jozo Rotim, Anita Pertričević, Marija Pustišek i Mario Bajkuša.
Za prvog predsjednika Društva i Upravnog odbora izabran je sadašnji ravnatelj NKG-a mr. Marijan Franjčić.
Društvo želi okupiti sve živuće bivše učenike koji su se školovali u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu od njezina preseljena s Kaptola na Šalatu 1. siječnja 1929. godine.

Prema gimnazijskoj evidenciji do ove školske godine u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu je maturiralo preko 4000 učenika. Od tog broja značajan postotak učenika je nastavio visoko obrazovanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i drugim bogoslovnim učilištima u domovini, ali i na međunarodnim učilištima.
Jedan veoma značajan postotak šalatskih maturanata je nastavio visoko školovanje na različitim (ne teološkim) fakultetima u zemlji i inozemstvu. Sve to govori o velikom doprinosu Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, preko njenih učenika, crkvenom, nacionalnom, kulturnom, znanstvenom, gospodarskom, odgojno-obrazovnom i inom području djelovanja i života kako crkvene tako i građanske zajednice u Hrvatskoj u proteklih osam desetljeća.
Udruživanje bivših učenika i djelatnika u Društvo NKG-a, učinit će transparentnijim taj dosadašnji neizbrisiv, ali neidentificiran bez prepoznatljiva kolektivnog naziva tih mnogih pojedinaca, duhovno-intelektualni doprinos Nadbiskupske gimnazije (i Crkve) hrvatskom društvu, ali na taj će način Društvo NKG-a i nastaviti svojim prepoznatljivim duhovnim, humanim, znanstvenim i crkvenim djelovanjem u suvremenom hrvatskom društvu, u kojem postmoderni globalizacijski utjecaji sve snažnije utječu na slabljenje crkvenog, kulturnog i nacionalnog identiteta na individualnom i kolektivnom području.
Ove godine je i 80. obljetnica djelovanja NKG-a na sadašnjoj adresi i sadašnjem prostoru. To je još jedan povod za „povezivanje-udruživanje“ bivših učenika i djelatnika šalatske gimnazije. Neki od ciljeva Društva NKG-a su: okupljanje, povezivanje i međusobno pomaganje bivših učenika, djelatnika i prijatelja NKG-a, njegovanje i promicanje kršćanskih, nacionalnih i kulturnih vrjednota… Društvo NKG-a će djelovati uz ostalo i na promicanju pozitivne slike, uloge i značenja NKG-a , poticanju i pomaganju umjetničkoga i svakog drugog duhovnog stvaralaštva članova Društva, suradnji s ustanovama i pojedincima koji imaju iste ili slične ciljeve, te izdavanju povremenih naslova…
Članom Društva može postati svaki bivši učenik ili učenica, svećenik ili laik, svaki bivši i sadašnji djelatnik Škole. Svi su srdačno pozvani i bit će rado dočekani.
Prijavljuje se pismeno pristupnicom ili internetom na stranici naše gimnazije www.nkg-zagreb.hr. Sjedište i adresa Društva je Voćarska 106. p.p. 569, Zagreb.
Po završetku pravno-administrativnih poslova predviđena je Opća skupština svih članova Društva ujesen ove godine.“ (M.F. Glas koncila; 18/2009.)

 

Poštovani sadašnji i budući članovi Društva NKG-a!

Zadovoljstvo nam je da vas možemo izvijestiti da smo sve predviđene radnje za registraciju Drušva NKG-a uspješno priveli kraju. Odobren nam je Stat Društva, te smo dobili Rješenje o registraciji u Registar udruga RH, svoj identifikacijski broj, pečat i žiro račun.
Ovo su sve bili preduvjeti kako bismo mogli nastaviti s radom.

Održan je i prvi sastanak Upravnog odbora Društva NKG-a na kojem su donesene osnovne smjernice za daljnji rad.Svi do sada prijavljeni članovi Društva dobit će e- poštom obavijesti o daljnjim koracima u našem radu, a oni koji se žele učlaniti u DruštvoNKG-a mogu to učiniti preko web stranice naše Škole, preko našeg e-maila, ili poštom na adresu Škole , Voćarska 106 s naznakom za Društvo NKG-a.


e-mail Društva je : Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Budući da smo otvorili žiro račun možete uplatiti i članarinu za 2009./10. godinu na slijedeći broj žiro računa kod Zagrebačke banke:


2360000 – 1102098091


Godišnji iznos članarine je 50 kuna.

Za sve detaljnije informacije možete se obratiti na telefon 01 4680 516 (vlč. Marijan Franjčić) ili na mobitel 098 946 53 96 (Mladen Martinović, prof.).

Razmislite i pošaljite nam vaše prijedloge za moto Društva!

Srdačan pozdrav svima!

(preuzeto s web stranice Škole)Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana svim članovima našega Društva uputili smo čestitke želeći im veseo i blagoslovljen Božić te puno uspjeha u nastupajućoj godini.

„Povodom 80. obljetnice NKG, inicirao sam, kao ravnatelj gimnazije, skupštinu za osnutak Društva bivših učenika i djelatnika Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu. Prvi sastanak bio je 24. listopada 2008. Prema raspoloživoj evidenciji u našoj gimnaziji je maturiralo od 1920. do završetka šk. god. 2008./09., preko 4.500 učenika.U tom razdoblju se izmijenilo više od 400 profesora među kojima je bio i velik broj sveučilišnih profesora. Broj crkvenih velikodostojnika i intelektualaca raznih profila koji su primili temeljnu srednjoškolsku izobrazbu u NKG je tako osebujan da to moramo ostaviti za neki zasebni članak. Ti pojedinci koji su završili našu gimnaziju ostaju osamljeni i manje prepoznati u hrvatskom društvu bez ove kolektivne odrednice – bivših učenika NKG, i to je bio jedan od razloga pokretanja inicijative za utemeljenje i osnivanje Društva NKG…

Među djelatnostima Društva NKG spomenut ću i poticanje te pomaganje umjetničkoga i svakog drugoga duhovnog stvaralaštva članova Društva te suradnju s ustanovama i pojedincima koji imaju iste ili slične ciljeve.

Namjera nam je i izdavanje godišnjeg biltena Društva i mogućih drugih edicija.


Koji su vaši budući planovi i projekti vezani uz Gimnaziju i Društvo?


Posljednjih godina cjelokupno hrvatsko školstvo prolazi vrlo zahtjevan put reforme. Znane teškoće u poveznici s inovativnostima i novim kreativnostima unutar nacionalnog školskog kurikuluma još su potencirane i krizom i recesijom koja je zahvatila cijeli svijet , pa i naše društvo. Unatoč tome, mi u NKG uspijevamo dodatno obogaćivati naš školski kurikulum i odgojno-obrazovnu ponudu svake godine s nekim novim elementom ili dimenzijom. I daljnja naša nastojanja ćemo usmjeravati na sve transparentniji i kvalitetniji profil katoličkog odgoja i izobrazbe u našoj, najvećoj katoličkoj gimnaziji u Hrvatskoj. A u djelovanju Društva NKG sada je prioritet, što bolja promidžba postojanja i djelovanja Društva NKG među bivšim učenicima i djelatnicima, ali i prijatelji-
ma budući da prema Statutu postoji mogućnost imenovanja počasnih članova ili prijatelja Društva. A ujedno se pripremamo i za prvu opću skupštinu svih članova Društva.

(Mr. Marijan Franjčić, Hrvatsko slovo, 18. prosinca 2009.)

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack