Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Proslava blagdana svetoga Josipa i Dana škole

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 26 Travanj 2010 07:16

Jedanput na godište dođe nam blagdan svetoga Josipa, ujedno Dan naše škole. Ponosni smo što

nam je « blagi čuvar Božanske obitelji» naš čuvar i uzor. Pripreme za obilježavanje toga dana počele su s imenovanjem koordinatora proslave vlč. Danijela Engelmana i moje malenkosti. Nažalost vlč. Danijel je naglo obolio, pa sam ja preuzeo organizaciju proslave. Moje je viđenje proslave bilo da se naši učenici uključe svojim glazbenim nastupima i recitacijama, jer su mnogi polaznici glazbenih škola. To se nije moglo ostvariti, jer profesori koji bi malo pripomogli nisu pokazali dobru volju za takav oblik proslave. Vlč. ravnatelj pozvao je vlč. Danijela Dukića da predvodi sv. misu i održi propovijed čemu se je vlč. Danijel rado odazvao. Organizatori športskih događanja bili su prof. Tomislav Bernat, a njegova pomoćnica  prof. Mara Stipić. Prof. glazbene umjetnosti Ankica Juričić bila je zadužena za glazbeni dio sv. mise. Gđa. Vesna Milković i prof. Anita Petričević trebale su se pobrinuti za izbor i narudžbu jela i pića za domjenak. Ja sam se pobrinuo za prigodne plakate i pozivnice.     Nekoliko dana prije proslave postavili smo u staklene vitrine u predvorju škole dvije male izložbe. Jedna je posvećena sv. Josipu, a druga povijesti naše škole i sjemeništa. U isto vrijeme oblijepili smo plakate po razredima i na predviđenim mjestima po školi i sjemeništu, te podijelili i odaslali pozivnice djelatnicima i prijateljima naše škole. 
Nakon dužeg perioda hladnoće sa snijegom osvanuo je blagdan Sv. Josipa okupan suncem. Zvona šalatske crkve Presvetog Srca Isusova najavila su svečanu sv. misu u 9.00 sati. Učenici i profesori ispunili su prostranu lađu sjemenišne crkve,a zbor pjevalište. Veliki oltar blistao je svečano ukrašen svijećnjacima i cvijećem. Uz zvuk orgulja za kojima je bio naš učenik 4.d Kristijan Palčec i uvodnu pjesmu zbora iz sakristije je krenula procesija svećenika i poslužitelja. Misno slavlje, kao što sam već naveo, predvodio je vlč. D. Dukić koji je održao i lijepu propovijed. Učenički zbor zanosno i skladno pjevao je misu sv. Katarine Kilbertusa Loranda, a Sanctus G. Faurea, te još nekoliko prigodnih pjesama.

Nakon sv. mise slijedila su športska događanja. Najprije je u gimnastičkoj dvorani održana odbojkaška utakmica između ekipa učenica i profesorica koja je završila pobjedom učenica rezultatom 25:17, 25:9, 15:7. Slijedila je košarkaška utakmica između maturanata i ostalih učenika koja je završila pobjedom maturanata rezultatom 43:38. Na vanjskom terenu održana je nogometna utakmica između kombinirane ekipe profesora i učenika i maturanata koja je završila pobjedom profesora rezultatom 1:0.  Proslavu smo završili prigodnim domjenkom za sve djelatnike škole u našoj zbornici.

Zoran Šeparović Markota, prof.

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack