Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Osijek, smotra zborova

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 11 Svibanj 2010 00:00

VII._smotra zborova katoličkih gimnazija Republike Hrvatske -  Osijek 2010.

Dana 24. travnja 2010. godine skupina od 70-ak članova Mješovitog zbora Nadbiskupske klasične gimnazije skupa s članovim tamburaškog orkestra Kristofori u pratnji prof. Ankice Juričić i vlč. Mateja Glavice uputila se u jutarnjim satima prema zlatnim dolinama Slavonije. Cilj putovanja bio je Osijek, to jest Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti koja je bila ovogodišnji domaćin VII. smotre zborova katoličkih gimnazija Hrvatske pod geslom: »Laetare! Raduj se!

Iako su zboraši na samome početku puta bili upozoreni da što manje rabe glasnice, pjesme i veselja nije nedostajalo. Na putu prema Osijeku učenici su posjetili karmelićanski samostan u Breznici kraj Đakova. Bio je to poseban susret s jednim od najstrožih katoličkih redova jer skupina učenika i profesora bila je posljednja skupina koja je slobodno mogla posjetiti sestre u samostanu. Naime, taj se samostan ''zatvara'' 1. svibnja te će mogućnost kontakta sa sestrama i vanjskim svijetom biti strogo ograničena. Ondje su učenici u zajedništvu sa sestrama karmelićankama proslavili sv. misu koju je predvodio vl. Matej. Nakon mise put je nastavljen u smjeru Đakova, srca Slavonije, gdje su učenici razgledali velebnu Strossmayerovu katedralu te proveli slobodno vrijeme na đakovačkom Korzu. Ubrzo je došlo vrijeme da se krene prema cilju – u Osijek. Stigavši u Osijek, učenici su bili smješteni u prostorijama IKG-a gdje su obavljene posljednje probe uoči smotre. Sama smotra započela je u 19 sati u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u osječkoj Tvrđi. Na smotri je sudjelovalo oko 250 gimnazijalaca iz Pazina, Splita, Zadra, Zagreba, Virovitice i Osijeka, koje je uvodnom riječi pozdravio ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije mr. sc. Ivan Matić naglasivši kako je smotra nada za hrvatsko školstvo jer pokazuje da se njeguje srce, duša i ono što je lijepo, dobro i plemenito, a želja organizatora bila je da učenici katoličkih škola pokažu dio bogatstva svoje kreativnosti.
Prvi je nastupio najveći zbor katoličke škole u Hrvatskoj – Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije. Pod ravnanjem prof. Juričić izveli su ''Cantate Domino'' V. Miserachsa, američki spiritual ''Amen'' te ''Bože, čuvaj Hrvatsku'' u pratnji Tamburaškog orkestra. Nakon smotre druženje se nastavilo u prostorijama škole uz taktove slavonske pjesme i plesa.

Kako je ovo bio dvodnevni posjet Osijeku, župa sv. Petra i Pavla apostola u Osijeku ugostila je 24. i 25. travnja učenike NKG-a po obiteljima diljem cijele župne zajednice. U nedjelju 25. travnja vlč. Matej je predvodio tri misna slavlja s domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem. Budući da je to bila nedjelja Dobroga pastira i dan posvećen molitvi za svećenička i redovnička zvanja, nekoliko sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iznijelo je svoja svjedočanstva o iskustvu Božjega poziva. Svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali svojim pjevanjem obogatio je zbor NKG-a koji je na koncu mise zajedno s Tamburaškim orkestrom izveo svoj program smotre. O snažnom dojmu koji je zbor ostavio na slušatelje svjedoče i suze na licima mnogih ljudi. Nakon Euharistije slavlje se nastavilo u dvorištu župnoga dvora uz pjesmu i ples gdje je bio organiziran ručak za goste.

Na kraju i ovoga puta ponovno se obistinila izreka: Sve što je lijepo, kratkoga je vijeka. Bogatiji za nova iskustva, prijateljstva i poznanstva učenici su se u popodnevnim satima uputili nazad za Zagreb. Ovaj put bez upozorenja o štednji glasova!

 

 

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack