Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Najbolja gimnazija u Zagrebu

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 00:00

Najbolja gimnazija u ZagrebuZavršavate osnovnu školu i mučite se s pronalaskom prave srednje škole? Kao i svi mi želite ono najbolje? Pitanje je sad: od toliko gimnazija u gradu,  koja je doista najbolja?

E pa, dragi moji, tu sam da vam pomognem. Najbolja je  gimnazija u Zagrebu  Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti ili kraće NKG. Kako ne biste mislili da to govorim jer je i sama pohađam, svoju tezu obrazložit ću argumentima.
Ponajprije, kroz sve četiri godine obvezni predmeti su latinski i grčki jezik. Sad se vi pitate što je tu tako dobro. Ipak su to mrtvi jezici! No, kao klasičari dobivate jako široko znanje i uvid u temelje klasičnih jezika, antičke kulture i civilizacije, a takvo što ne mogu Vam pružiti opće i jezične, a ponajmanje matematičke ili pak sportske gimnazije. Potaknuta upravo   klasičnim duhom, škola organizira dva stručna putovanja.
Prvo putovanje, na kraju drugog razreda, jest u Grčku gdje se upoznajemo s njenom kulturom kroz čak jedanaest dana (Atena, Delfi, Pirej, Kreta, Olimpija, Korint neka su od mjesta koje ćete vidjeti).
Drugo je putovanje u Italiju, točnije u Rim čiji je možda najvažniji trenutak audijencija kod Svetog Oca. Zar ne zvuči primamljivo? Vjerujte mi, oba putovanja su sjajna (zapravo ni sama ne mogu odlučiti koje je bolje prošlo) i sjećanje na njih ostaje vam zauvijek.
Što se samih jezika tiče, ništa vam ne može zamijeniti osjećaj ponosa kada jedino vi u društvu možete pročitati alfabet.
Činjenica da smo jedina škola u Hrvatskoj koja ima vlastitu zvjezdarnicu, govori  vam koliko smo cool. Znam da se već sad možete zamisliti kako promatrate i proučavate zvijezde i Mjesec i za to dobivate ocjenu. Da, da! Imamo mi i Astronomiju koju možete izabrati kao fakultativan predmet. Uz nju nudimo vam još gomilu fakultativnih predmeta i izvannastavnih aktivnosti. Počevši od jezika: engleskog, njemačkog, španjolskog i francuskog pa sve do informatike.
Imate li glasa i sluha, možete se pridružiti našem školskom zboru i dobiti mogućnost sudjelovanja na raznim natjecanjima ali i pjevanju na našem tradicionalnom koncertu Advent na Šalati. Kad smo već kod koncerta, spomenut ću i kreativne radionice gdje vaša maštovitost dolazi do izražaja u izrađivanju ukrasa i sličnih majstorija. Novcem od prodaje pomažemo raznim dobrotvornim udrugama.
Oduvijek ste željeli biti glumac ili glumica? Za vas imamo ne jednu nego čak dvije dramske skupine: antičku dramsku skupinu i dramsku skupinu. Svojim talentom i sposobnostima, pod voditeljstvom profesora, pomozite nam upriličiti događaje poput Otvorenih vrata, Dana škole ili tematskih večeri koje se razlikuju svake godine (španjolska, grčka…).
Možda ste više sportski tip? Nema problema! Vježbajte u jednoj od naših sportskih skupina (nogomet rukomet, košarka, odbojka, atletika, stolni tenis, šah…) i branite čast škole na mnogobrojnim sportskim natjecanjima.   
Još jedan od razloga zašto je baš NKG najbolja gimnazija jest to što je nastava uvijek ujutro. Nema kasnih dolazaka doma navečer i uvijek imate dovoljno slobodnog vremena. Ako ste kao ja i volite gledat televiziju, puno je kvalitetniji program popodne nego ujutro kad su samo crtići.   
Vrlo važan dio školovanja zauzima i duhovnost. Dobrotvorne akcije i duhovne obnove, prigodna misna slavlja i dnevne molitve na početku i na kraju nastave, samo su mali dio onoga što nam škola pruža kako bismo izrasli u punini. Ne samo fizički i psihički, nego i duhovno.
Najslađi dio školovanja, u najboljoj gimnaziju, je onaj kada škola, nakon zimskih praznika, posuđuje prostor Nadbiskupiji za seminare i time nas automatski oslobađa nastave taj tjedan. Zapamtite teološko-pastoralni tjedan jer ćete se kasnije naslađivati pred prijateljima koji idu u školu dok ih vi promatrate iz topline svojeg doma.
Možda nešto što druge škole nemaju  Veliko je  natjecanje razreda gdje se svi razredi međusobno natječu za mjesto najboljeg i glavnu nagradu-besplatni izlet za cijeli razred! Sve i da ne pobijedite, samo će vam sudjelovanje puno značiti jer je prepuno zabave, zajedništva i maštovitosti.
Ne možete mi nakon ovoga svega reći da nismo najbolja škola u Zagrebu! Za kraj bih samo rekla kako u našoj školi nikad nećete biti samo broj u imeniku. Profesori mogu biti strogi, ne baš po vašoj mjeri, dragi vam ili mrski, ali kad vam zatreba pomoć u bilo kojem smislu, uvijek će se rado odazvati i pomoći vam. Radna atmosfera je izvrsna i prijateljstva koja sklopite u NKG-u ostat će vam cijeloga života.
Svidio vam se NKG? E pa dragi moji, marljivo učite, skupite bodove i pridružite nam se jer nećete požaliti. Ipak smo mi najbolja gimnazija u Zagrebu (bilo vam drago ili ne, usudila bih se reći i u cijeloj Hrvatskoj, a i šire ;))!

 

Antonia Šiško, 4C

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack