Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

75. obljetnica

Aktivnosti - Aktualnosti
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 11:22

Vjerujem da i sami znate da je 9. listopada ove godine slavljena 75. obljetnica djelovanja...

Vjerujem da i sami znate da je 9. listopada ove godine slavljena 75. obljetnica djelovanja Međubiskupijskog sjemeništa i Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu na Šalati. Tom prigodom je u crkvi Presvetog Srca Isusova služena misa i prigodni govori mnogih uzvanika...

Sve je počelo u 9 sati kada je za ambon došao naš ravnatelj, prof. Boris Balenović, i pozdravio uzvanike: nadbiskupe, biskupe, svećenike, časne sestre te bivše i sadašnje profesore, učenike i sjemeništarce. Ravnatelj je posebno zahvalio isusovcima koji su vodili te dvije institucije od 1937. do 1998. godine. Isto je tako posebno pozdravio »školsku legendu«, p. Vladimira Vlašića, i svoga prethodnika, p. Petra Galaunera. Nakon ravnatelja krenuo je program koji se poprilično odužio te je misa koja je bila predviđena u 11 počela oko podneva. U akademiji su govorili: mons. Ratko Perić, dr. Stanko Ilčić, prof. Mara Stipić, prof. dr. Stjepan Težak, dr. Stjepan Razum, p. Zvonko Rubinić, prof. Josip Botteri-Dini te, na kraju, kard. Vinko Puljić.

Svečanu euharistiju predvodio je kard. Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački, a koncelebrirali su mu sve bivši sjemeništarci sa Šalate: vrhbosanski nadbiskup kard. Vinko Puljić, đakovački biskup mons. Marin Srakić, varaždinski biskup mons. Marko Culej, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić te zagrebački pomoćni biskupi mons. Vlado Košić i mons. Josip Mrzljak. U propovijedi Kardinal je naglasio važnost gimnazije i sjemeništa u odgoju mladih ljudi kojima se posebno obraća u svim svojim propovijedima. Naglasio je također da su gimnazija i sjemenište posebni po tome što imaju i »nekoga tko je prisutan i tko je pravi Učitelj na putu. On daje sol ljudskom znanju, on obrazlaže ono što se dogodilo, on otvara perspektivu budućnosti«.

Na kraju mise kardinal Bozanić predao je sjeminištu i gimnaziji moćnik s relikvijama bl. Alojzija Stepinca i naglasio: »Blaženi Alojzije je moćan zagovornik kod Boga. On je vama blizak. Dođite k njemu! (...) Određujem da ovaj moćnik dobije pravo mjesto u ovom sjemeništu kako bi k njemu mogli dolaziti i sjemeništarci i gimnazijalci.«

Proslava je završila prigodnim druženjem za svećenike i uzvanike u sjemenišnoj blagovaonici i u športskoj dvorani za profesore i učenike.


Vedran Čorak

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack