Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Ravnateljev govor maturantima i njihovim roditeljima

Aktivnosti - Aktualnosti
Četvrtak, 24 Svibanj 2012 09:18

Drage_maturantice i dragi maturanti, dragi roditelji i obitelji naših maturanata, poštovani profesori NKG-a, dragi svećenici i svi nazočni.

 

Večeras slavimo završetak jedne značajne razvojne faze života naših maturanata i njihova najvažnijeg zadatka u tom periodu. Nakon 137 tjedna dolaženja u našu gimnaziju, zalaganja i učenja, naši maturanti danas dovršuju  razdoblje svojega života kojeg će se uvijek sjećati kao njihovo srednjoškolsko obrazovanje i odgoj. Okupljeni smo večeras s nakanom da zajedno s njima zahvalimo Bogu za njihov život i postignutu odgojno-obrazovnu zrelost. Želimo također zahvaliti za sav trud i stvaranje uvjeta i mogućnosti školovanja naših maturanata njihovim roditeljima i obiteljima, cjelokupnoj našoj gimnazijskoj zajednici učenika, osobito profesorima razrednicima maturanata, ali i svim profesorima i djelatnicima, odgojiteljima šalatskog i redovničkih sjemeništa, gospodi svećenicima i svima  čiji je doprinos  također ugrađen u postignuća i uspjeh maturanata.

Dragi maturanti!

Prije 4 godine upisali ste se u NKG s intencijom ostvarivanja kvalitetnog obrazovanja i odgoja. Tijekom vaših gotovo 4500 sati provedenih u našoj gimnaziji pružali smo vam, po našem uvjerenju,  solidno obrazovanje koje se definira kao osposobljavanje za razborito samoodređenje, koje se tumači kroz odnos prema svojem jastvu, identitetu i prema svijetu, i koje nije samo receptivno već i mijenjajuće (Gudjons). No, netko je u dizalu napisao grafit: «Ljude koji svoje znanje stječu samo iz knjiga može se spokojno staviti na policu...»

Zato smo vam, dragi maturanti, u nastojanju da vas vodimo prema ljudskoj i vjerničkoj zrelosti, pružili paralelno s obrazovanjem i odgoj. Odgoj su intencionalne radnje kojima ljudi/odgojitelji pokušavaju unaprijediti osobnost drugih (mladih) ljudi u bilokojem pogledu. (Brezinka). Vi ste prva generacija maturanata koja je kroz četiri godine participirala obogaćenu ponudu vjerskog i humanog odgoja naše škole kroz projekt Školski pastoral doprinos školskoj kulturi, koji smo projekt implementirali u naš školski kurikulum posljednjih četiri-pet godina.

Jesmo li vam kao škola pružili vrhunsko obrazovanje i odgoj? Nedvojbeno je da smo mogli i trebali više i bolje! No, jeste li i vi sa svoje osobne strane maksimalno participirali na svemu što smo vam pružili? To znate najbolje vi sami.  U svakom slučaju, svatko je od vas mogao kroz protekle 4 godine kod nas  prijeći i ostvariti kvalitetan put razvoja do ljudske i vjerničke zrelosti.

Kardinal Bozanić je rekao da je zreo čovjek onaj koji je odgovoran čovjek, odgovoran prema sebi, prema drugima i prema Bogu. Ideal takva čovjeka kao uzor nama imamo u Isusu Kristu. A. Camus je napisao: «Čovjek ne može živjeti ako život nema  smisla. I to što je čovjek na životu ima svoj  smisao, inače ne bi bio živ.» A Dostojevski tvrdi: «Tajna ljudskog življenja ne leži u  tome da se jednostavno živi nego u tome  zašto se živi. Bez predodžbe o tome, zašto treba živjeti ne bi čovjek uopće htio živjeti, pa makar sve oko njega bio kruh.»

Takve vrijednosti, vizije i opcije nastojali  smo vama, dragi maturanti, kroz protekle 4 godine intenzivnije ponuditi nego drugim generacijama prije vas.

Sada odlazite u svijet u samostalni život gdje nastojte čuvati, širiti i produbljivati sve to humano i religiozno vrijedno oko čega smo se zajednički trudili kroz 4 godine. Knjiga Minuta mudrosti donosi i slijedeću priču: Kad je učitelj ostario i postao nemoćan, učenici su ga molili neka ne umre. A on reče:»Ako ja ne odem, kako ćete ikada vidjeti?»

«Što nismo vidjeli kad si bio s nama?» pitali su učenici. Ali učitelj nije odgovorio.

Kad se približio čas njegove smrti, upitali su ga: »Što ćemo vidjeti kad ti odeš?»

Namignuvši, učitelj odgovori: «Sve što sam ja učinio bilo je da sam sjedio na obali rijeke i pružao vam riječnu vodu. Nakon što ja odem, nadam se da ćete vidjeti rijeku.»

I vi, dragi maturanti,  odlazite nakon 4 godine učenja i stjecanja znanja o životu i vjeri, na široku rijeku života, gdje ne zaboravite važne spoznaje stečene kod nas, kako biste se mogli radovati i  uživati u ljepoti i punini života od Boga darovana, da Vas nikakve ponude modernih iluzija o životu ne zavedu da promašite pravi život.

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack