Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Adventski koncert

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 18 Siječanj 2013 11:10

Teško_je riječima opisati glazbeni doživljaj kojega su posjetiteljima manifestacije »Advent na Šalati« 14. prosinca

priuštili sadašnji i bivši učenici te profesori Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu. Od nasmiješenih Rimljanki koje su na ulazu u crkvu Presvetog Srca Isusova u Voćarskoj 106 uzvanicima dijelili smotuljke s programom, preko četrnaest raskošnih instrumentalno-vokalnih te samo instrumentalnih ili vokalnih izvedbi do atmosfere tople poput kuhanog vina pod okićenim borom u sportskoj dvorani - sve je odisalo svečanim i radosnim iščekivanjem Božića.

U izvedbi koncertnog programa, pod umjetničkim vodstvom Ankice Juričić, prof., sudjelovali su: Mješoviti zbor NKG-a, Kristian Mance Topić (bas), Stjepan Molnar (glasovir), Ana Barun (sopran), Dora Drašković (glasovir), Klara Juričić (glasovir), Lucija Juričić (glasovir), Vedran Janjanin (glasovir), Oktet Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati pod ravnanjem Božidara Ljubenka, prof., Bruno Diklić (orgulje), Martin Filipan (violina), Karlo Filipan (violončelo), Josip Čajko (tenor), Martina Filipan (violina), Karlo Filipan (violončelo), Marta Serdarušić (violina), Nika Maslač (violina), Stjepan Molnar (orgulje), Profesorski zbor »Didaskaloi«, Nikola Ricov, prof. (gitara) i Tamburaški orkestar F.S. »Kolo« pod ravnanjem Silvije Mužak, a prof. koordinatorica ovogodišnjeg projekta »Advent na Šalati« bila je Vesna Lalić Pušić, prof..

Ravnatelj NKG-a dr. sc. Marijan Franjčić naglasio je u prigodnoj izjavi da su nakon desetgodišnje tradicije karitativnog pomaganja raznim svjetovnim ustanovama smatrali prikladnim u Godini vjere poduprijeti jednu značajnu ustanovu krajevne Crkve kakva je zacijelo Caritas Zagrebačke nadbiskupije. »I profesori i učenici prijedlog su jednodušno prihvatili. Pomoć bolesnoj djeci i njihovim roditeljima bila im je ujedno i najveća motivacija tijekom opsežnih priprema koje su trajale gotovo od početka Došašća. Vidjeli ste i sami koliki je to broj sudionika, koliko izvedbi i sadržaja. Iza toga stoji puno vježbanja svih izvođača, a i prodajna izložba imala je svoje zahtjeve. U nju su se osim profesora i učenika, koji su ostajali poslije nastave izrađivati božićne čestitke i ukrase, uključili brojni roditelji pomažući u pripremi kolača i prigodnih poklona. Uz važnost odgojno-obrazovne funkcije ove manifestacije, meni je kao ravnatelju jednako važno to što njezin sadržaj čuva i jača ono što je u Hrvatskoj danas sve ugroženije, a to su vjerski i kulturni nacionalni identitet.«

Budući da će sav prihod od ovogodišnje manifestacije »Advent na Šalati« biti darovan Kući za smještaj smještaj roditelja čija su djeca na liječenju u zagrebačkim bolnicama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, na završetku koncerta ravnateljica Caritasa časna sestra Jelena Lončar srdačno je zahvalila organizatoru i svim sudionicima u ime korisnika navedenog projekta na uloženom trudu i novčanom daru. Ovogodišnjom manifestacijom »Advent na Šalati« Nadbiskupska klasična gimnazija prikupila je ukupno 10.000,00 kuna.

Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:
Stjepan Moškatelo

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack