Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

E-prijave i upisi sjemeništaraca u NKG

Aktivnosti - Aktualnosti
Petak, 01 Ožujak 2013 10:12

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Republike Hrvatske donijelo je  Odluku o elementima i kriterijima

za izbor kandidata  za upis u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.. Uz nove elemente i kriterije određeno je da se za novu školsku godinu uvode e-prijave i upisi.

 

Sve te novosti obuhvaćaju i učenike-kandidate za sjemeništa – međubiskupijsko na Šalati i sva redovnička sjemeništa – kao potencijalne učenike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Odlukom MZOS-a utvrđuju se  zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u 1. razred srednjih škola u RH. Zajednički elementi uključuju prosjeke svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnoga obrazovanja. Za upis u gimnazijske programe vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja prema Popisu predmeta posebno važnih za upis. Za klasičnu gimnaziju to su predmeti: latinski ili biologija, povijest i geografija. Na takav je način moguće steći najviše 80 bodova.

Minimalni broj bodova potrebnih za prijavu temelji se na  zajedničkim elementima vrednovanja gore navedenim te iznosi:  minimalno 56 bodova za upis u gimnazije.  Osnovne škole daju sve potrebne podatke za svakog učenika Nacionalnom informatičkom sustavu za prijave i upise u srednje škole te Sustav gotovo sve do upisa svakog učenika, u najviše pet srednjih škola rangiranih po važnosti svakom učeniku i najviše deset programa, obavlja autonomno. Učenici kandidati za Sjemeništa neka popune dopuštenu kvotu mogućih pet srednjih škola, ali na prvo mjesto neka upišu Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Zagrebu.

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu, stoga, moli sva sjemeništa koja svoje učenike upisuju u našu gimnaziju u šk. god. 2013./2014. da NKG-u što ranije (po mogućnosti do kraja svibnja) dostave imena i prezimena svojih kandidata radi mogućnosti rješavanja eventualnih problema oko e-upisa.

Zahvaljujemo svim sjemeništima na dosadašnjoj suradnji i želimo svima što veći broj kandidata za sjemenište u novoj školskoj godini!

U Zagrebu 28. 02. 2013.,

Ravnatelj NKG-a:

Dr. sc. Marijan Franjčić

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack