Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

NKG u Puli

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 17 Rujan 2013 08:49

U_subotu 28. rujna 2013. učenici, profesori i djelatnici škole odlaze zajednički na beatifikaciju Miroslava Bulešića.

Na satovima vjeronauka moći ćete saznati nešto više ovo budućem blaženiku i pripremiti se za ovaj važan događaj, a ovdje pročitajte nekoliko informacija iz njegova života.

Miroslav Bulešić rodio se 13. svibnja 1920. u istarskom selu Čabrunići, župe Svetvinčenat. Kršten je 23. svibnja u župnoj crkvi u Juršićima. Osnovnu školu polazio je u Juršićima, a u desetoj godini života Bulešić se opredjeljuje za sjemenišno školovanje. U koparskom sjemeništu boravi do 1939. godine, kada ga njegov porečki i pulski biskup upućuje na studij u Rim.

U Vječnom gradu bogoslov Bulešić boravio je od jeseni 1939. do ljeta 1943. godine.  Studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijani filozofiju i teologiju. Miroslav Bulešić za svećenika je zaređen 11. travnja 1943. godine u župnoj crkvi u Svetvinčentu, te odmah na jesen iste godine imenovan je župnikom u Baderni. Kraj rata dočekao je u Baderni, ali već u jesen 1945. imenovan je župnikom u Kanfanaru.

Ta  velika župa bila je potrebna duhovne obnove i pokretačke snage što je župnik brzo prepoznao, te oživio crkveno pjevanje, crkvena su slavlja postala za sve privlačna. Uveo je u župu pobožnosti prema Srcu Isusovu i prema Srcu Marijinu, promičući i zajedničko moljenje krunice, češću ispovijed i svetu pričest, posebno za skupine revnijih vjernika, za mladež, djecu. To se nikako nije sviđalo vlastima pa se čak i govorilo:  “Dok je ovaj živ, narod neće ići za nama, niti dolaziti na naše sastanke”.

Pokušali su, preko rodbine i prijatelja nagovoriti Bulešića da napusti župu, no on nije mario odgovarajući kako je ovdje potreban. U kolovozu 1947. Miroslav Bulešić, kao podravnatelj Pazinskog sjemeništa i tajnik Svećeničkog zbora sv. Pavla, prati delegata Svete Stolice mons. dr. Jakoba Ukmara kod dijeljenja sv. potvrde u Buzetu i okolnim župama.

U subotu 23. kolovoza 1947. godine, kad su komunisti upali u župnu crkvu u Buzetu, s namjerom da spriječe krizmu, Bulešić je svojim tijelom branio Svetohranište i u njemu Presveti oltarski sakramenat.  Uoči dolaska u Lanišće, dok su s Ćićarije stizale prijetnje organiziranih komunista, na pitanje boji li se tamo otići, Miroslav Bulešić je odgovorio: «Samo jedanput će se umrijeti». Krizma u Lanišću održana je u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine, nakon koje je Miroslav Bulešić krvnički ubijen u župnoj kući. Ubijen je ubodima noža u grlo, a njegova krv poprskala je zid predsoblja laniškoga župnog ureda. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao: «Isuse, primi dušu moju!».

Tadašnje vlasti nisu dopustile da bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu pa je pokopan u Lanišću, a tek su 1958. godine njegovi tjelesni ostaci preneseni u rodnu župu. U Biskupiji porečkoj i pulskoj provedeno je (1998.-2004.) službeno istraživanje o životu i mučeničkoj žrtvi Miroslava Bulešića, koje je 2004. godine predano Kongregaciji u Rim. Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013. godine, priopćilo je da je Sveti Otac Benedikt XVI. dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013. godine.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack