Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Povijest škole

Aktivnosti - Aktualnosti
Srijeda, 30 Travanj 2014 11:21

Nadbiskupska klasična gimnazija započela je svoje djelovanje 1920. godine s adresom na Kaptolu broj 29.

Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od te davne 1928. do danas, nalazi se u Voćarskoj cesti na broju 106. Upravo ove godine svečanom Akademijom proslavili smo 85 godina rada na sadašnjoj adresi.

 

U početku, jer je tako i zamišljena, ova je gimnazija odgajala i obrazovala buduće svećenike. Ustrajala je i održala se u teškim danima rata i poraća. U komunizmu je, makar bez prava javnosti, čuvala i prenosila poruku ljubavi i znanja. S hrvatskom samostalnošću vraća joj se pravo javnosti, a ona zauzvrat otvara vrata svim mladićima, kasnije i djevojkama, svima koji ljube znanje, antički i kršćanski duh. Ove su tri vrijednosti temelj europske kulture i po njima je Nadbiskupska klasična gimnazija škola za novo doba.

Danas škola broji više od četiristo učenika i učenica te pedesetak profesora i profesorica. Naša je baština bogata: od osnivača nasljedujemo duh vjere, ufanja i ljubavi; od prethodnika upornost, mudrost i znanje.

Raskošan prostor u zelenilu pod zvjezdarnicom, a nadomak centru grada Zagreba uči nas skladu prirode i čovjeka. Taj sklad jamči i sklad među ljudima. Jedni smo drugima prijatelji, učitelji, potpora i radost.

Nadbiskupska klasična gimnazija smještena je u Voćarskoj 106 na Šalati u blizini KBC Šalata i Instituta Ruđer Bošković. Prepoznatljiva je po kupoli zvjezdarnice koju ćete lako uočiti ako dolazite Vončininom ulicom iz Vlaške ulice, Voćarskom ulicom iz Petrove ulice ili se popnete Schlosserovim stubama. S Kaptola možete do škole stići za pet minuta autobusnim linijama 106, 238,  201 ili 226 i tada izlazite na trećoj autobusnoj stanici (odmah nakon kružnog toka).

 

klasična gimnazija
Povećana slika
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack