Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Elvis Presley

Aktivnosti - Aktualnosti
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 11:38

Njegov talent, dobar izgled, senzualnost, karizma i smisao za humor donijeli su mu milijune. Svjetski je poznat po imenu i smatra ... 

Elvis Aaron Presley rodio se 8.1.1935.g u skromnim okolnostima u Mississippiju. Otac mu se zvao Vernon, a majka Glayds. Njegov brat blizanac Jessie rođen je mrtav tako da je Elvis živio kao jedinac. S roditeljima se preselio u Memphis 1948. i tamo maturirao.

Rastao je pod glazbenim utjecajem pop i country glazbe toga vremena. U mladosti je bio pod utjecajem crkvenih pjesama, gospela, a i R&B glazbe. Svoju pjevačku karijeru započeo je 1954. u legendarnoj Sun Records diskografskoj kući. 1955. njegov ugovor dospio je do RCA Victor, a do 1956. već je postao međunarodna senzacija. Stilom i zvukom koji je pronašao osebujno kombinirajući sve glazbene utjecaje pod kojima se našao, zasjenio je konkurenciju i srušio socijalne barijere toga doba. Stvorio je novu eru američke pop kulture.

Glumio je u 33 hit-filma, stvarao povijest televizijskim emisijama, privlačio pozornost svoje publike svakim svojim nastupom. Uspio je prodati više od milijardu ploča što niti jednom drugom izvođaču nije uspjelo. Sama prodaja u Americi donijela mu je zlatno, platinasto i multiplatinasto izdanje za 150 albuma i singlove.

Među mnogobrojnim nagradama imao je i 14 nominacija za Grammy od kojih je 3 i osvojio.

Njegov talent, dobar izgled, senzualnost, karizma i smisao za humor donijeli su mu milijune. Svjetski je poznat po imenu i smatra se jednom od najpopularnijih ličnosti 20 st.

Nažalost, u svojoj 42 godini života umro je u svom domu u Gracelandu 1977.godine.

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack