Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Jesensko hodočašće

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 30 Rujan 2014 06:58

Sukladno školskom kurikulumu te godišnjem planu i programu rada Škole, u subotu 27. rujna 2014. Godine, Nadbiskupska klasična gimnazije u Zagrebu, kao katolička gimnazija, organizirala je svojim učenicima i profesorima redoviti jesenki izlet kao posjet i hodočašće crkveno-povijesnim destinacijama: Krašiću-Karlovcu-Ozalj-Sošice i Jazovka.

Učenici prvih i drugih razreda zajedno sa svojim razrednicima i profesorima posjetili su nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu gdje ih je dočekao kapelan Anđelko Katanec, bivši učenik naše gimnazije. Nakon mise, koju su obogatili sami učenici lijepim pjevanjem uz gitaru, kapelan je hodočasnicima ukratko ispričao i povijest Svetišta. S obzirom na broj učenika i profesora neophodno je bilo da se grupe razdvoje na prve i druge razreda. Tako su jedni obilazili gradsku jezgru dok su drugi bili u Gradskom muzeju, pa su se zajednički našli u Franjevačkoj crkvi o kojoj im je domaćin nešto i ispričao. Nakon obilaska Dubovca i crkve Gospe Snježne, svoj su put nastavili prema Ozlju.

U godini u kojoj se sav kršćanski puk zagrebačke nadbiskupije nada i očekuje da će naš blaženik Alojzije Stepinac biti proglašen svetim učenici 3. i 4. razreda zajedno sa svojim razrednicima i profesorima uputili su se u Krašić. Tamo ih je dočekao velečasni Dragutin Kučan, župnik župe Presvetoga Trojstva te ih je nakon zajedničkog fotografiranja poveo u crkvu gdje je govorio o povijesti i arhitekturi crkve, o raznim aspektima boravka bl. Alojzija Stepinca u Krašiću, o uvjetima djelovanja Crkve u komunističkom režimu, o svjedočanstvima ljudi koji su s bl. Alojzijem Stepincem imali kontakt u zadnjim godinama života. Zatim su pogledali spomen-sobe gdje je kardinal boravio u zadnjim godinama života.

Nakon što su u Sošicama pogledali etnografski muzeji sestara Bazilijanki i od župnika grkokatoličke župe sv. Petra i Pavla u Sošicama saznali nešto o crkvi, kao i grkokatolicima u Hrvatskoj i Europi, s naglaskom na sličnostima i razlikama među rimokatolicima i grkokatolicima, uputili su se prema jami „Jazovka“, jednoj od više stotina mjesta gdje su u ratnim i poslijeratnim vremenima bacana tijela ubijenih protivnika komunističkog režima, ali jednoj od rijetkih obilježenih. Učenici su iskazali dostojno poštovanje žrtvama, zapalili su svijeće, pomolili se, a kraća predavanja održali su grkokatolički župnik, vjeroučitelj Anto Prskalo te prof. povijesti Igor Grgić, svaki sa svog aspekta. Učenici i profesori puni dojmova i zadovljstva vratili su se kućama i redovitim dužnostima.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack