Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Volonterska grupa

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 12:31

Dana 27. siječnja 2015. godine dogovoreno je okupljanje male

grupe volontera i profesorica(koje su ujedno bile i vozačice), Paripović i Pintar, ispred Avenue Malla u 9 sati, kako bismo se uputili prema SOS Dječjem selu Lekenik. Put koji nije dugo trajao bio je dovoljan da se razbudimo i podijelimo mišljenja o tome što očekujemo od ovog susreta i zašto smo se odlučili na volontiranje.

Stigavši u Lekenik sa sobom smo donijeli i poklone, knjige za osnovnoškolce i slikovnice. Uslijedio je kratak sastanak s gospođom Anamarijom Adamek, voditeljicom društvenog centra u Dječjem selu. Saznali smo da se SOS Dječja sela, kojih ima 533 u svijetu, brinu za djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, neovisno o rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Pružaju im ljubav i sigurnost u obiteljskom okruženju, trajan dom i obrazovanje za sretno i mirno djetinjstvo. Humanitarni rad SOS Dječjih sela počiva na 4 načela: SOS majka, SOS braća i sestre, SOS kuća i SOS selo.

Udruga SOS Dječje selo Hrvatska djeluje od 25. veljače 1992. godine kao ravnopravni član SOS Kinderdorf Internationala, najveće svjetske nevladine organizacije za zbrinjavanje djece i mladeži, sa sjedištem u Innsbrucku u Austriji. Puni informacija, prošetali smo po posjedu. Nakon toga uslijedilo je veselje. Nismo stigli ni ući u zgradu u kojoj se nalazio boravak, mjesto igre i smijeha, a oni su nas uočili i počeli vikati: "Evo ih! Došli su!" Vrećice koje smo donijeli izmamile su im osmijeh na lice, ali igra je za njih bila važnija. Odmah smo počeli trčati, igrati lovice, plesati, crtati... Prisjetili su nas kako je u životu najvažnije imati jedni druge i unatoč svemu, smijati se, onako iskreno. Uz njihovu pomoć, napravili smo avione od papira. Neki su letjeli, a od nekih se trebalo izmicati. Smijeha nije nedostajalo. Naravno, imali smo mi i pauzu - još malo druženja uz sok i grickalice, Sve što je lijepo, kratko traje ili se barem tako činilo, no ovaj susret bio je samo uvod u daljnje druženje.

Ponekad djeca mogu probuditi osjećaje koji dugo spavaju u nama i pomoći nam više nego što možemo zamisliti. Hvala svima koji su svojim novčanim prilogom ili doniranom knjigom pomogli da zajdnički razveselimo djecu SOS sela u Lekeniku.

Ana Burazin, 4. b

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack