Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Povijest čokolade

Aktivnosti - Aktualnosti
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 12:06

Mnogo nas obožava čokoladu, a malo nas zna njenu povijest. Ljubav prema čokoladi razbuktala se jednom davno
 

Mnogo nas obožava čokoladu, a malo nas zna njenu povijest. Ljubav prema čokoladi razbuktala se jednom davno (prije otprilike 2600 godina) kad je drevni narod Maya u glinenim loncima počeo pripravljati i KONZUMIRATI napitke od kakaoa. Konzumirali su je kao gorak napitak pripravljen od plodova kakaovca pomiješan s različitim začinima. Pripravljali su ga s vodom ili vinom uz dodatak vanilije, cimeta, papra, čak i čilija (???). Šećer, naime, nije bio poznat tadašnjim kulturama.

Ispijanje tog napitka zvanog čokolada bilo je rezervirano za svećenike, vladare, vojnike i trgovce. A ostali? Oni su mogli doći do čokolade, tog božanstvenog napitka, ako su bili pozvani na neko vjenčanje, dvorski ili pak vjerski obred.

Prema aztečkoj legendi, drvo kakaovca donio je iz raja njihov bog Quetzalcoatl spustivši se na zemlju na zraci jutarnje zvijezde. Plodovi kakaovca koje su zvali »xocoalt« služili su i kao jedinica plaćanja i mjerenja vrijednosti.

Prvi Europljanin koji je kušao čokoladu, a time zarazio i cijelu Europu, bio je Kristofor Kolumbo. Europljani čili zamjenjuju šećerom, a u 17. stoljeću čokolada se počinje plaćati zlatom. Kakaovac je uskoro prošvercan i u Afriku i na Karibe, na plantaže s robovima, a 1828. počinje »čokoladna revolucija«. Nizozemac Conrad J. van Houten izumio je hidrauličnu prešu za jeftino dobivanje kakaoa u prahu, a švicarski kemičar je u čokoladnu masu dodao mlijeko u prahu.

Muzej čokolade
Zar i to postoji? O, da. I to ne samo jedan, ali je najpoznatiji onaj u Kölnu. Dio muzeja namijenjen je arheološkim nalazima koji svjedoče o čokoladnoj tradiciji Maya i Asteka, dok u nastavku otkriva kojim je sve putovima i na koji način čokolada dospjela u Europu. Zatim slijedi zelena kuća u kojoj se nalazi 60-ak vrsta različita tropskog bilja među kojim raste i stablo kakaoa. Tu je i »čokoladna škola« sa stručnim vodičem u kojoj možete vidjeti i okusiti sve sastojke čokolade te kušati najrazličitije vrste čokolade. Za strastvene kolekcionare muzej je priredio i izložbu čokoladnih reklama, od prvih postera i plakata do današnjih televizijskih i filmskih reklama koje se prikazuju u »čokoladnom kinu«. Definitivno najljepši dio muzeja jest čokoladna fontana kojom umjesto vode teče vruća i slatka čokolada.
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack