Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Osvojeno 2. mjesto!

Aktivnosti - Aktualnosti
Srijeda, 17 Veljača 2016 10:59

Natječaj za najbolji literarni rad na temu „Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist“ za srednje škole grada Zagreba.

 

Dragi Nkg-ovci, u nagradnom natječaju Državnog arhiva u Zagrebu na temu „Arhiv/arhivsko gradivo/arhivist“ za srednje škole grada Zagreba, naš učenik Erik Matejak iz 1. c osvojio je drugo mjesto. Valja naglasiti da je Erik imao samo dva boda manje od prvoplasirane maturantice iz Elektrotehničke škole u Zagrebu.

Vrednovanje radova izvršilo je Prosudbeno povjerenstvo od pet članova: mr. sc. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Deniver Vukelić, urednik za povijest iz Školske knjige te Mirjana Gulić, Željka Dmitrus i Mihaela Barbaric iz Državnog arhiva u Zagrebu.

Svečana podjela nagrada upriličena je 29. siječnja 2016. tijekom 11. noći muzeja.

Donosimo ulomak iz nagrađenog teksta:

»Arhivi su institucija, ustanova, koja u sebi sadržava ono najvažnije, a to je naša povijest, povijest našega naroda. Često se susrećem s ljudima koji vole svjetsku povijest, svjetsku baštinu, koji vole znati one osnovne stvari iz svjetske povijesti, kao da ne znaju da su male stvari bitnije. Od malih stvari mi možemo zaključiti mnogo više od onih velikih, ustvari male stvari čine jedan dio mozaika koji će složiti jednu prekrasnu sliku. U tome je čar arhiva, jer se u njima nalazi samo jedan mali dio dokumenata i zapisa koji će nam reći više nego išta drugo. Preko tih dokumenata mi upoznajemo sebe kao narod, i kulturu naših predaka. Upoznajemo svoju osobnost i svoje običaje. Stoga ponosno mogu reći da su naši arhivi čuvari naše baštine, našega identiteta. U njima se nalazi posebnost svakoga naroda, svake civilizacije.«

 

Igor Grgić, prof.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack