Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Brončana medalja učenicima NKG-a

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 26 Travanj 2016 10:04

U rumunjskom gradu Cluju održano je od 16. – 22. travnja 2016.

Međunarodno natjecanje znanstvenih radova učenika srednjih škola pod nazivom ICYS (Internacional Conference of Yang Salentists).

 

Na prošlogodišnjem državnom natjecanju petero učenika, koji su osvojili prva mjesta u kategoriji istraživačkih radova, izborilo je pravo da brane boje Lijepe naše, a među njima su bili i učenici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu: Matea Pavičić i Nikola Novosel. Oni su pod vodstvom profesorice Karmele Brčić Đapić izradili rad: Morfologija lišća i rast izbojaka muških i ženskih biljaka bijele imele s različitih domaćina u parku Maksimir i, izborivši prva mjesta, osigurali si izravan upis na studij molekularne biologije.

Natjecanje u Cluju odvijalo se u šest kategorija, a predstavljena su istraživanja iz biologije, fizike, matematike, informatike i inženjerstva. Prezentirani su radovi iz svih krajeva svijeta, od kojih su mnogi rađeni na prestižnim i vrhunsko opremljenim institutima o kakvima hrvatski učenici za sada mogu samo maštati. Time je njihov uspjeh još cjenjeniji. Učenici su išli u pratnji profesorice s PMF- a Božene Mitić, koja im je cijelo vrijeme bila istinska podrška.

Neistraženost bijele imele na području parka Maksimir, kao i zanimljiv način života bijele imele, potakli su Mateu i Nikolu na istraživački rad, koji su zatim predstavili međunarodnoj komisiji i u jakoj konkurenciji osvojili brončanu medalju. Osim natjecateljskog dijela, učenici su upoznali ljepote Rumunjske te uživali u rumunjskim tradicionalnim jelima.

 

Karmela Brčić Đapić, prof. savjetnik

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack