Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Mediji i odgoj u obitelji

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 29 Studeni 2016 22:59

U_subotu 26. studenoga 2016. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji održan je Susret roditelja svih učenika na temu: Mediji i odgoj u obitelji.

Uvod u Susret i riječi dobrodošlice nazočnim roditeljima i profesorima uputio je dr. sc. Marijan Franjčić, ravnatelj gimnazije, i zahvalio im što su se odazvali i prepoznali vrijednost takvih susreta na razini škole.

 

Slijedio je kratki umjetnički program pod vodstvom profesorica Ankice Juričić i Marije Pustišek, a nastupio je Komorni zbor NKG-a, Dramska skupina škole te učenice Josephina Ida Zec i Amanda Ćurić.

Predavanja na navedenu temu održao je Marin Bukvić, mag. prim. educ. i Josip Kuhtić, mr. sc., rektor Zagrebačke katedrale. Gospodin Bukvić naglasio je da su „mediji nezaobilazni segment današnjeg (suvremenog) života svakog čovjeka. Od najranijeg uzrasta, oni nas obrazuju, informiraju, zabavljaju, ali i odgajaju. Utjecaji medija mogu biti pozitivni i negativni. Međutim, onim negativnim možemo se oduprijeti ako smo medijski pismeni. Na medije možemo gledati kao na prijatelja. Što prijatelja bolje poznajemo, to ćemo ga lakše razumjeti. Negativne strane medija imaju utjecaj u trenutku kada nismo dovoljno kompetentni da bi neki sadržaj mogli promotriti, analizirati i/ili evaluirati. Zbog toga je važno poticati učenje o medijskoj pedagogiji u odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i koncept cjeloživotnog obrazovanje koje će nam omogućiti da se učenjem novih spoznaja neprestano razvijamo“. Prečasni Kuhtić govorio je o temi s teološko-duhovnog aspekta.

U završnom dijelu susreta slijedio je domjenak i druženje roditelja i profesora te dijeljenje zajedničkih briga i radosti. Nakon okrjepe roditelji su se uputili u razredna odjeljenja na roditeljske sastanke s razrednicima svoje djece. Roditeljima iskreno zahvaljujemo što su svojim slasticama uljepšali trenutke dijeljenja zajedništva.

Istovremeno dok se odvijao Susret roditelja, učenici NKG-a imali su radnu subotu kojom su se uključili u rad Hrvatskog Caritasa pakiranjem materijala nacionalnih akcija: Nedjelja Caritasa i Za 1000 radosti. Pripremali su materijale za slanje u dvije mreže primatelja: za sve župe u svim nad/biskupijama i za mrežu osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske. Na taj su način učenici posvjedočili da škola, osim što poučava, i odgaja. Tako je zapravo teorija o kojoj se govorilo na Susretu roditelja pretočena u praksu: učenici su bili izvučeni iz virtualnog svijeta, u kojem često gube vezu sa stvarnošću, i neposredno se uključili u Caritasove projekte da bi iskusili nezamjenjiv osjećaj kojeg donosi iskustvo kad nekome u životu pomognu.

Nevenka Jurak

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack