Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

PROSLAVA DANA ŠKOLE I PAPINA DANA

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 04 Travanj 2017 11:34

Ovogodišnji Dan Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu i njezina zaštitnika sv. Josipa započeli smo u svečanoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa.

Najprije je Mješoviti zbor naše škole otpjevao pjesmu sv. Josipu, a zatim se nazočnima obratio dr. sc. Marijan Franjčić, ravnatelj: “Slavimo zajedno dva različita i značajna dana u jednom danu, iako taj slavljenički dan po datumu nije vlastit ni jednom od dva koja slavimo. Eto, kuriozitet i iznimka svojstvena školi i njenom kurikulumu ili sretna okolnost i prigoda. NKG oficijelno slavi Dan škole 19. ožujka svake godine na blagdana sv. Josipa koji je nebeski zaštitnik naše ustanove. No, kako ove godine taj blagdan pada u nedjelju kada nije radni dan i nema na okupu naše gimnazijske zajednice, a i subota je također neradna, tako smo primorani anticipirati proslavu Dana škole i slaviti ga danas. (…) Ovogodišnju proslavu Dana škole obogatili smo i ujedinili s proslavom Papina dana koji se slavio u ovoj gimnaziji kroz dugo razdoblje u kojemu je to bila sjemenišna gimnazija kandidata za duhovna zvanja. (…) Zahvalni smo za inicijativu i oživljavanje slavljenja Papina dana i u Republici Hrvatskoj kao i našoj Školi Križarskoj organizaciji, čiji je istaknuti član bio, a ujedno i inicijator prve proslave Papina dana u Hrvatskoj u veljači 1926., tadašnji profesor naše gimnazije, a danas blaženik Katoličke Crkve, dr. Ivan Merz. Ta činjenica bila je i glavni razlog da u suradnji s Križarskom organizacijom ove godine NKG zajedničkim slavljem u istome danu slavi i Dan škole i Papin dan.“

Na kraju svog pozdravnog govora gospodin Ravnatelj čestitao je svim profesorima i djelatnicima Dan škole i Papin dan, zahvalio Križarskoj organizaciji za sudjelovanje u proslavi, a nakon toga je p. Božidar Nagy, DI održao predavanje o Papinu danu i poveznici istoga s blaženim Ivanom Merzom. Po završetku predavanja, svi nazočni pošli su u sjemenišnu crkvu na euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Venancije Mihaljević, OFM, a svečanim pjevanjem uzveličao Zbor NKG-a pod vodstvom profesorice Ankice Juričić.

Poslije euharistijskog slavlja, na sportskim terenima svoje snage odmjerili su NKG-ovci i učenici Američke internacionalne škole.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack