Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

ODRŽAN PROLJETNI SUSRET RODITELJA UČENIKA NKG-a i KONCERT SIMFONIJSKOG PUHAČKOG KONCERTA ORUŽANIH SNAGA RH

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 02 Svibanj 2017 08:05

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu ostvarila je 26. travnja 2017. Proljetni susret roditelja svojih učenika.

Susret je započeo roditeljskim sastancima po razrednim učionicama u gimnaziji, a zatim je uslijedio Uskrsni koncert u sjemenišnoj crkvi.

Na početku koncerta nazočnima se obratio dr. sc. Marijan Franjčić, ravnatelj gimnazije, riječima: »Uskrsno vrijeme i proslava Uskrsa protežu se tijekom 50 dana, stoga, najprije svima čestitam Uskrs! A zatim vas sve srdačno pozdravljam i u ime učenika, profesora i djelatnika NKG-a izričem vam dobrodošlicu na večerašnje radosno pouskrsno druženje i zajedništvo uz koncert SPOOS RH te zborova Kapela Odak i Mješovitog zbora NKG-a!

Višegodišnja konstanta i činjenica upisivanja u NKG znatnog broja učenika djece hrvatskih branitelja, vojnih časnika i dužnosnika rezultiralo je obostrano dobrodošlom suradnjom SPOOS RH i NKG-a, a posljedica toga je i surealizacija ovog drugog zajedničkog Uskrsnog koncerta. Stoga srdačna zahvala gospodinu maestru Miroslavu Vukovojcu Duganu, gospođi dirigentici maestri Jasenki Ostojić i cijelom Puhačkom orkestru! Istovremeno zahvaljujem i pjevačima zbora Kapela Odak kao i našem gimnazijskom Mješovitom zboru, koji je danas prvi put u novim nastupnim kostimima, haljinama, te voditeljici prof. Ankici Juričić!

Radosni smo zbog ove suradnje koja označava nastavak linije respektabilnog odgoja glazbene kulture, pjevanja i sviranja tako karakteristične za našu gimnaziju od njenih samih početaka. Tako čitamo u Ljetopisu naše gimnazije za šk. god. 1926./27. da je nekoliko sati u ovome zavodu preuzeo profesor i glasoviti glazbenik dr. Božidar Širola. Već za sljedeću školsku godinu čitamo da su uz instrumente orkestra i tamburaškog zbora, nabavljeni i limeni instrumenti u našoj školi. A od šk. god. 1929./30. učenici zavoda sudjelovali su prema izboru g. učitelja pjevanja i glazbe, Miroslava Magdalenića u pjevačkim i glazbenim zborovima. Te godine naša je gimnazija imala Mali zbor od 75 pjevača i Veliki zbor od 158 pjevača. A 66 učenika se vježbalo i u sviranju violine, viole, violončela, flaute, klarineta, oboe, trompeta, roga… Važnost i vrijednost glazbenog odgoja vrlo je lijepo naglasio J.S. Bach riječima: ʽGlazba ima moć oblikovati karakterʼ. Isti velikan glazbe ističe da ʽglazba čini da se osjećamo dobroʼ. Zato NKG želi omogućiti i produžiti uskrsnu radost i dobro raspoloženje – posredstvom večerašnjeg muziciranja i lijepog pjevanja – svima vama nazočnima, a posebno roditeljima naših učenika koji su se danas okupili na svoj tradicionalni proljetni susret.

Ludwig van Beethoven kaže ʽda je glazba posrednik između duhovnoga i osjetilnoga životaʼ. Dopustimo večeras da nam glazba koju ćemo slušati bude posrednik spoznaje i osjetljivosti za onaj pravi, čisti Izvor Radosti, Dobrote i bezpridržajne Ljubavi jednih prema drugima, a taj izvor je Uskrs, Uskrsnuće Kristovo, Uskrsnuli Krist Gospodin kao najava i garancija i naše osobne konačne pobjede nad svim silama zla i same smrti. Živimo kao duhovno i moralno uskrsnuli i neka vam je svima ugodna večer na Uskrsnom koncertu NKG-!«

Simfonijski puhački orkestar i navedeni zborovi izveli su skladbe: Veronikin rubac (Tomislav Uhlik), Papinska misa (Anđelko Klobučar) i Fanfares liturfiques (Henri Tomasi). (nj)

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack