Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Tvrtko Barun ponovno u kabinetu fizike

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 30 Listopad 2017 08:18

Nakon naporne, ovoga puta sedmerosatne srijede, 18. listopada 2017. godine, svi maturantski razredi uputili su se u kabinet fizike.

Tamo nas je dočekao p. Tvrtko Barun, svećenik (isusovac), pjevač, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice i friško nagrađeni „Europski građanin“ koji je iz prve ruke bio spreman govoriti o vrlo aktualnoj temi, izbjegličkoj krizi, radu s izbjeglicama te o njihovim poteškoćama i križevima koje nose u svojim zasigurno nemirnim i turbulentnim periodima života.

Tijekom, a i nakon predavanja mogli smo vidjeti koliko su naša slika i percepcija izbjeglica i njihove stvarne situacije iskrivljena i kriva. Odmah u početku šokirao nas je realnim brojem izbjeglica i azilanata u svijetu, Europi i Republici Hrvatskoj. Predstavio je ukratko svoj program i rad koji oni kao služba mogu i trude se činiti. U Hrvatskoj JRS (Jesuit Refugee Service) aktivno djeluje od 1993. godine brinući se za potrebe i prava izbjeglica, prognanika i drugih nasilno raseljenih osoba koji su iz svoga mjesta boravka morali pobjeći pred ratom ili progonom ostavljajući svoje razrušene domove zbog vjere i nade u bolje sutra, sutra bez krvavih i prašnjavih lica pokrivenih suzama, bez buđenja pod sirenama i eksplozijama... JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance. P. Tvrtko na kraju je rekao kako i mi kao obični ljudi ili volonteri možemo pomoći udruzi i biti dio njihova složnoga tima koji ne čine samo katolici, već su uključeni i pripadnici drugih vjerskih skupina.

Upravo je to i pouka predavanja. P. Tvrtko uspio je uz pomoć svojih djelatnika i svoje dobre volje prepune entuzijazma i željom za pomoći potrebitima unaprijediti sustav za izbjeglice, uključiti i njih same u rad udruge i stvoriti skladnu ekipu čija je žila kucavica upravo on. Veliko hvala Tvrtku na ovom plemenitom činu koji čini i na prenošenju istinitih činjenica i informacija u vezi s izbjeglicama i izbjegličkom krizom! Velike zahvale Tvrtku od svih maturanata i pozdrav do, nadamo se, skora ponovnoga viđenja!

Bruno Malkoč. IV.b

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack