Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Aktivnosti - Aktualnosti
Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 19:11

Petak, 17. studenog, ujutro. Uoči dana sjećanja na Vukovar tog sivog prohladnog jutra skupina učenika Nadbiskupske klasične gimnazije zaputila se na Mirogoj kako bi odala počast braniteljima palim u obrani Grada heroja i domovine.

Stigavši do spomenika započela je pjesma, a potom molitva. Ona mala urođena iskra domoljublja rasplamsala se u plešući plamen dok se pred Zidom boli uzdizala pjesma. Naša srca, duše, misli i sve suosjećanje svijeta bilo je usmjereno palim borcima i žrtvama rata. Pomisao na sve patnje kroz koje su naši branitelji morali proći, a o kojima mi danas možemo tek čitati ili slušati, izazivala je duboko poštovanje i ponos. Ponos i svijest da je svaki dah koji udahnem u ovoj našoj domovini izboren krvlju, upornošću, vjerom i golemom hrabrošću. Izazivala je sjećanje na put koji su ti heroji prešli i koje ostaje u našim srcima, ostaje u zraku koji udišemo stojeći pred njihovim grobovima. Položivši svaku svijeću koja gori za sve heroje Domovinskog rata pokazali smo da ih nećemo zaboraviti, nego ćemo gorjeti od ljubavi kakvu su oni imali i kakvu su pokazali prema našoj domovini. Govorit ćemo o njima našim srcima i djelima, našom vjerom u bolje sutra, našom borbom i našom ljubavi prema drugima i zaboravit ih nećemo nikada.

Prepuni lijepih osjećaja i zahvalnosti uputili smo se prema školi. Ispunjeni ponosom i poštovanjem koračali smo cestom u tišini, u slobodi koju imamo, s ljudima koje imamo i zemljom koju imamo. A onda smo, na početku velikog odmora, zauzeli mjesta na stubama u auli. Pokoji instrument, puno lijepih glasova i pjesama koje su bile istodobno i molitva i zahvala. Kažu neki da je to bio jedan od najljepših i najdirljivijih trenutaka u povijesti škole.

Antonija Grubeša, Leon Jurenić, 4.d.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack