Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Liturgijska glazba

Aktivnosti - Aktualnosti
Utorak, 26 Lipanj 2018 07:38

Sukladno_odredbama SC 115 Nadbiskupska klasična gimnazija pružila je ove godine učenicima od drugoga do četvrtoga razreda jedinstvenu priliku: učiti o crkvenoj glazbi. Cilj je ove projektne nastave bio proširiti vidike učenika koji su, kao klasičari i budući intelektualci hrvatskoga društva, posebno na to pozvani. Mnogi učenici naše starodrevne gimnazije svakodnevno pohađaju svetu misu i slušaju, htjeli-ne htjeli, bolje ili lošije pjevanje. Odaziv je stoga bio velik – 30 zainteresiranih učenika javilo se i egzaltiranih srdaca iščekivalo dan konačne epifanije prvoga sata nastave. Najviše bure podigla su pitanja o predavaču: „Hoće li biti strog? Hoće li biti zadaća? Može li se dobiti jedan?“ Sa svih strana dopirala su pitanja koja su uzburkavala našu inače rekvijalnu školsku atmosferu.

Osjećam trepet u duši na sam spomen profesora Miroslava Martinjaka, čovjeka koji godinama upravlja crkvenoglazbenom scenom u Hrvata i naš ključ (clavis) u čarobni svijet crkvene glazbe. Pa evo nekoliko kratkih crtica o njemu: doc. mo. Miroslav Martinjak (usput rečeno, bivši sjemeništarac) svećenik je impozantne Zagrebačke nadbiskupije, rođen je u župi Donja Voća koja danas spada pod Varaždinsku biskupiju, a sufragan je starodrevne Zagrebačke nadbiskupije. Za prezbitera je zaređen 1976. g. nakon čega vrši dvogodišnju pastoralnu službu u Samoboru. Nakon toga odlazi u Rim na Papinski institut za crkvenu glazbu te postiže akademske stupnjeve iz Gregorijanskoga pjevanja i Musicae Sacrae. Studira orgulje i kompoziciju, a od 2002. je regens chori u Katedrali gdje ravna zborom koralista. Profesor je na KBF-u, ICG-u i Katehetskom institutu. Posebno je lijepo njegovo djelo O antifone koje svakako preporučam poslušati. Učenici su se brzo uvjerili kako se iza svih tih naslova krije nasmiješen, duhovit i nadasve pristupačan čovjek.

U studenom je održao prvo predavanje na Šalati. Kazivao nam je o razvoju notacije i liturgijske glazbe tijekom povijesti, referencama na glazbu u Bibliji, jezicima na kojima su pjevali prvi kršćani, a slušali smo i kako pravilno izvoditi gregorijanski koral na primjeru marijanskoga korala Ave maris stella (Zdravo, zvijezdo mora). U realizaciju narednih sati uključili su se i učenici: izrađivali su plakat prigodom svetkovine Svete Cecilije i prezentacije: dokument o svetoj glazbi Ivana Pavla II., teološko značenje liturgijske glazbe, govor pape Franje o sakralnoj glazbi, Musica sacra – apel crkvenih glazbenika za obnovu crkvene glazbe, Sveta Cecilija – časopis. Dan je i specifičan zadatak: pratiti za vrijeme blagdana što se pjeva u župi i bilježiti na poseban papir. Nakon analize problematične situacije u izboru repertoara uspješno su razriješene. Učenici su se uputili i na terensku nastavu: uputili su se u Katedralu na svetu misu kako bi čuli zbor Zagrebačkih koralista i doživjeli ugodno iznenađenje! Svetu misu u Katedrali predslavio je naš bivši gospodin ravnatelj, dr. sc. preč. Marijan Franjčić, koji je okupljeno mnoštvo prigodno pozdravio, posebno cijenjene maturante NKG-a. Nakon svete mise mo. Neven Kraljić, titularni orguljaš zagrebačke katedrale, pokazao je učenicima orgulje. Orgulje zagrebačke katedrale imaju 6068 svirala i 78 registara distribuiranih na četiri manuala i pedal, a djelo su njemačke tvrtke Walcker. Odista, orgulje su velevažan dio svete liturgije. Posebno pamtim sentenciju maestra Martinjaka: „Orguljašu koji ne zna svirati orgulje trebalo bi zabraniti da ih svira!“ Posljednji nastavni sat bio je također terenska nastava: mladi liturgičari zaputili su se na KBF gdje je održan lectio finalis ove školske godine. U veoma ležernoj atmosferi pljuštala su goruća pitanja egzaltiranih učenika, a profesor je veselo odgovarao osupnut velikim interesom mladih ljudi.

Liturgijska glazba kao projektna nastava bila je pun pogodak te valja čestitati na tome projektu profesorici Ankici Juričić, ali i gospođi Ljubi Duvnjak, koja je naša nova ravnateljica. Toplo se nadam da će se ova interinstitucionalna suradnja nastaviti i narednih godina jer nove generacije željne znanja dolaze i bilo bi šteta uskratiti im znanje o liturgijskoj glazbi, ali i samoj liturgiji.

Vedran Jakić, 4.a

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack