Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Arheološki muzej

Aktivnosti - Aktualnosti
Četvrtak, 10 Siječanj 2019 14:55

U_utorak, 8. siječnja 2019. godine, trinaestero učenika (dvaneaestero iz 1.a te jedan učenik iz 2.a) je zajedno s profesoricom Vesnom Lalić Pušić posjetilo Arheološki muzej.

Uz stručno vodstvo razgledali smo zbirku artefakata iz grčke i rimske kulture. Prvo smo razgledali antičke grčke posude ili vaze koje su pronađene u Hrvatskoj, a koje su i iz Magnae Graecae, tj. s juga današnje Italije koje su sastavni dio ponosnog blaga Arheološkog muzeja. Nakon prvog odjela s vazama, uputili su se u mali prostor s spomenicima na starogrčkom jeziku. Poslije grčke zbirke, uslijedila je rimska. Odmah na početku rimske zbirke, razgledali smo kolekciju ratne spreme starih Rimljana, a pogotovo veliku kolekciju kaciga. Uz ratnu spremu imali smo priliku vidjeti i nadgrobne spomenike. Zatim smo razgledali veliku zbirku pokućanstva i obrtničkih proizvoda koje su Rimljani koristili. To su bile: različite vaze (posude), bočice za parfeme koje su Rimljani radili, rekonstrukciju, tj. viziju rimske kuhinje, rimski nakit i novac, ciglu koju su koristili, različite sačuvane mozaike te igre s kojima su se zabavljali - kao npr. i danas poznata igra ,,mlin". Na samom kraju prvog dijela posjeta, razgledali smo veliku kolekciju skulptura (statua). Najznačajne statue su bile: Minervin i Apolonov kip, mramorni portret glave djevojke Plautile iz Solina (Σάλωνα), Dionizov (Bakhov) kult te još mnogo malih kipića bogova i božica.

Na kraju našeg obilaska muzeja, bila je održana radionica pod nazivom ,,Grčki alfabet". Svatko od nas je trebao napisati tekst s temom po želji, pišući grčkim slovima, tj. alfabetom.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack