Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Društvo

Aktivnosti - Društvo prijatelja
Subota, 01 Studeni 2008 11:06

Image

UTEMELJITELJSKA (OSNIVAČKA) SKUPŠTINA DRUŠTVA BIVŠIH UČENIKA I DJELATNIKA NKG-aU Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji (NKG) u Zagrebu, na Šalati, Voćarska 106, održana je 21. travnja 2009. utemeljiteljska skupština  Društva bivših učenika i djelatnika NKG-a s pravom javnosti u Zagrebu  (skraćeno: Društvo NKG-a).
Osnivačka skupština je prihvatila Statut Društva, izabrala Upravni odbor, predsjednika odbora i Društva, te rizničara. U Upravni odbor su izabrani svećenici :Lovro Cindori, dr. Juraj Kolarić, Vjekoslav Meštrić, Zvonimir Sekelj, mr. Marijan Franjčić, te laici dr. Mijo Bergovec, mr. Jozo Rotim, Anita Pertričević, Marija Pustišek i Mario Bajkuša.
Za prvog predsjednika Društva i Upravnog odbora izabran je sadašnji ravnatelj NKG-a mr. Marijan Franjčić.
Društvo želi okupiti sve živuće bivše učenike koji su se školovali u NKG-u u Zagrebu od njezina preseljena s Kaptola na Šalatu 1. siječnja 1929. godine. Prema gimnazijskoj evidenciji do ove školske godine u NKG-u je maturiralo preko 4000 učenika. Od tog broja značajan postotak učenika je nastavio visoko obrazovanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i drugim bogoslovnim učilištima u domovini, ali i na međunarodnim učilištima. Jedan veoma značajan postotak šalatskih maturanata  je nastavio visoko školovanje na različitim ( ne teološkim ) fakultetima u zemlji i inozemstvu. Sve to govori o velikom doprinosu Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, preko njenih učenika, crkvenom, nacionalnom, kulturnom, znanstvenom, gospodarskom, odgojno-obrazovnom i inom području djelovanja i života kako crkvene tako i građanske zajednice u Hrvatskoj u proteklih osam desetljeća. Udruživanje bivših učenika i djelatnika u Društvo NKG-a, učinit će transparentnijim taj dosadašnji neizbrisiv, ali neidentificiran  bez prepoznatljiva kolektivnog naziva tih mnogih pojedinaca, duhovno-intelektualni doprinos Nadbiskupske gimnazije  ( i Crkve) hrvatskom društvu, ali na taj će način Društvo NKG-a nastaviti svojim prepoznatljivim duhovnim, humanim, znanstvenim i crkvenim djelovanjem u suvremenom hrvatskom društvu, u kojem postmoderni globalizacijski utjecaji sve snažnije utječu na slabljenje crkvenog, kulturnog i nacionalnog identiteta  na individualnom i kolektivnom području.
Ove godine je i 80. obljetnica djelovanja NKG-a na sadšnjoj adresi i sadašnjem prostoru. To je još jedan povod za „povezivanje-udruživanje“ bivših učenika i djelatnika šalatske gimnazije. Neki od ciljeva Društva NKG-a su: okupljanje, povezivanje i međusobno pomaganje bivših učenika, djelatnika i prijatelja NKG-a, njegovanje i promicanje kršćanskih, nacionalnih i kulturnih vrjednota… Društvo NKG-a će djelovati uz ostalo i na promicanju pozitivne slike, uloge i značenja NKG-a, poticanju i pomaganju umjetničkoga i svakog drugog  duhovnog stvaralaštva članova Društva, na suradnji s ustanovama i pojedincima koji imaju iste ili slične ciljeve, te izdavanju povremenih naslova…
Članom Društva može postati svaki bivši učenik ili učenica, svećenik ili laik, svaki bivši djelatnik Škole.Svi su srdačno pozvani i bit će rado dočekani.
Prijavljuje se pismeno pristupnicom ili internetom  na stranici naše gimnazije:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Sjedište i adresa Društva je Voćarska 106. p.p. 569, Zagreb.
Po završetku pravno-administrativnih poslova predviđena je Opća skupština svih članova Društva ujesen ove godine.

 

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack