Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Šišmiš

Aktivnosti - Školske grupe
Četvrtak, 25 Listopad 2007 13:31

Naš Šišo-enkageovac!!!
Ekološka skupina Nadbiskupske klasične gimnazije uz prisustvo prof. Maše Mayr Radonic i prof. Danijela Jukopile , u subotu 20.10. krenula je prema Medvednici, točnije spilji Veternici. Glavni razlog tome je što smo odlučili usvojiti jednog stanovnika te zajednice bogate mnoštvom razlicitih organizama prilagodjenih životu u podzemlju.
To je veliki potkovnjak (Rhinolophus ferrumequinum) , šišmiš, predstavnik najveće vrste svoje porodice u Europi.
Oni provode zimu hibernirajuci u velikim kolonijama. U spilji Veternici prisutan je u koloniji od 200 jedinki. Zove se potkovnjak  zbog toga sto mu oblik njuške podsjeća  na potkovu. Jednoglasno smo se složili da bi mu simpatično ime Šišo najbolje pristajalo.
Od naselja Gornji Stenjevec, brzo smo svladali tridesetominutni uspon prema tom prekrasnom geomorfološkom spomeniku prirode.
Bili smo brži od naseg vodića Denisa koji je svaki čas trebao stići na ugovoreni obilazak, tako da nas je veselo dočekala samo mačka. Odmah smo posumnjali da bi upravo ta debeljuškasta maca u našem Šiši vidjela laki plijen pa smo nestrpljivo iščekivali početak male speleoloske avanture.
Saznali smo osnovne podatke o spilji: nastala je tijekom pleistocena; ukupna duljina do sada istrazenih kanala iznosi 7128 metara,a duzina glavnog kanala 2622 metara. Jugozapadni dio Medvednice je krčko podrucje, izgradjen je od vapnenca i dolomita. Paleontolog Dragutin Gorjanovic Kramberger prvi je put spominje u svom radu 1899. godine.
U spilji se mogu vidjeti mnoge zanimljivosti koje ukazuju na to da je tamo obitavao pračovjek. Nađeni su tragovi paljenja vatre i kosti životinja, fragmenti keramike i zemljanih posuda, rimski novčići, fibula i svjetiljka uljanica.
Nismo htjeli naše šišmise uznemiravati pa smo tiho s divljenjem gledali "male crne kuglice" koje vise s gornjig djelova stijena.
Saznali smo štošta o spiljskim ukrasima-sigama. Bezbroj čudesnih oblika (stalaktita, stalagmita, stalagnata, heliktita) nastalo je taloženjem vapnenca.
Nakon pedesetominutnog razgledavanja krenuli smo na okrepljenje prema planinarskom domu Glavica. Poslužen nam je planinski čaj uz koji smo porazgovarali o vidjenom i zadovoljno se složili kako moramo česce planinariti i provoditi korisne ekoloske akcije, a sljedeće odrediste bit će Samoborsko gorje.

Dragi naši, neka nas sljedeći put bude u većem broju. Zato, pridružite nam se!
                                Iva Bukmir, 4b
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack