Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Francuski jezik ponovno u NKG-u!

Aktivnosti - Školske grupe
Petak, 03 Listopad 2008 13:43

ImageFakultativna nastava naše gimnazije obogaćena je novinom koja i nije posve nova.

  Veliki broj godina u učionicama naše gimnazije gimnaziji moglo se čuti: Bonjour monsieur... Je m,appelle.... Matične knjige bilježe da je posljednji put francuski jezik ovdje podučavan 1984. godine. Dakle, nakon 24 godine profesorica Ana Ćurković i naši ambiciozni «Francuzi» kreću u večernjim satima četvrtkom na školski Tour de France.

Francuski jezik u našoj gimnaziji ima posebnu vrijednost jer je taj predmet od 1922. do 1928. godine predavao profesor Ivan MerzImage, naš dragi blaženik kojem se s puno pouzdanja utječemo u svakoj školskoj brizi. On je 1923. doktorirao na zagrebačkom sveučilištu radnjom „Utjecaj liturgije na francuske pisce od Chateaubrianda do danas“. Đaci su najoštriji sudci svojim profesorima, no pročitajte što su o svom profesoru francuskog zapisali u svom časopisu „Zumbulima“ 1929. godine:
„Dr. Ivan Merz bio je više naš odgojitelj, nego profesor. Htio je u prvom redu učiniti nas značajnima. Neumoran je bio i uzhićen u tumačenju francuske literature. Sve je izpoređivao sa sadašnjicom i izricao svoj sud. Rieči je tražio da se dobro uče. Osobito je bio razdragan, kad je vidio oko stola stajati preko polovice razreda želeći odgovarati, što su posebno čitali, a za što se on sam pobrinuo. Često je išao hodnikom pognute glave, a pod pazuhom je nosio mnoštvo francuskih knjiga i časopisa. A mi smo se natjecali tko će prije do njega, da što dobije... Bio je dobar i blag. Svima nam je sjao kao uzor i to toliko umom, koliko i svetošću...“

Pozdravi i čestitke našim „novim Francuzima“! Želimo vam dobar rad i mnogo radosti dok usvajate jezik još jedne velike europske kulture. I tko zna, možda nam nešto lijepo spremite i za ovogodišnji Adventski koncert ?! Au revoir! A demain!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack