Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

...Noga već sama beži!

Aktivnosti - Školske grupe
Četvrtak, 11 Prosinac 2008 09:27

ImageEkološka skupina jednom mjesečno, obično subotom,

ima terensku nastavu. U ovoj školskoj godini bili smo dvaput na Medvednici, i to u rujnu na grahu u Planinarskom domu »Puntijarka« i na molitvi u kapelici Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, popularnoj sljemenskoj kapelici. Ona je sagrađena 1933. godine u čast 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata.
Penjali smo se Leustekovom, a vraćali Bikčevićevom stazom. Putem smo staze revno čistili.
Drugi put smo 22. studenog istražili zapadnu stranu Medvednice. Od šestinske crkve krenuli smo stazom Miroslavec prema Lugarevoj kući kraj Kraljičina zdenca. Kraljičin zdenac, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 529 m, jedan je od najjačih izvora potoka Kraljevac (u donjem dijelu toka zove se Medveščak). Ime mu potječe od legendarne Crne kraljice, vjerojatno Barbare Celjske, druge žene kralja Sigismunda, koja je u prvoj polovini 15. stoljeća ovdje imala svoj majur. Prije I. svjetskog rata grof Kulmer iz Šestina podigao je lugarnicu. Temperatura vode u izvoru je 10°C. Stazu po kojoj smo prolazili čistili smo od smeća, zadovoljno smo primijetili da ga je puno manje nego na Leustekovoj stazi koju smo čistili u rujnu. Putem smo postavili lojne kuglice pune zrnja za gladne ptice. Zimske temperature nas obvezuju na brigu o njima.
U Lugarevoj kući izradili smo hranilišta za ptice ispijajući topli čaj uz štrudle od jabuke. Hranilišta smo postavili na grane stabala koje nisu blizu staze. Ona su jedinstvena jer smo sami smislili njihov izgled i funkcionalnosti. Molimo sve zainteresirane da se jave i izletuju s nama.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack