Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Veternica

Aktivnosti - Školske grupe
Petak, 22 Svibanj 2009 10:37

Image Ekološka skupina je u subotu 15. svibnja posjetila  špilju Veternicu na jugozapadnom dijelu

 Medvednice, iznad sela Gornji Stenjevec. Nastavila se dobra tradicija da netko od ekologa povede s nama na izletovanje svog kućnog ljubimca pa je tako bigl Gily, draga kujica našeg Krešimira Đapića, uspjela ponajprije šarmirati vozače ZET-a, zatim čuvare i vodiče špilje te gospođu konobaricu planinarskog doma “Glavica”. U samu špilju nije ulazila jer ipak, stalnih hladnih10°C i mokro tlo ne bi bili dobri za malog njuškala. Našlo bi se razloga zbog kojeg i špilji ne bi bilo lako s Gily, njoj se ne bi dalo pojasniti da je to zaštićeni geomorfološki spomenik…
Nama je špilja bila zanimljiva već na početku dok smo se smijali jedni drugima kako izgledamo s kacigama na glavama (tu sliku nećete vidjeti). U špilji smo vidjeli sigaste ukrase, pješčane dine zaostale od posljednjeg podzemnog toka, Kameni slap, Zdenac želja u koncertnoj dvorani, a dobro se uočavaju i različite vrste geoloških naslaga, kao i fosilnih organizama koji su živjeli u moru u kojem su te stijene nastale. Na samom ulaznom dijelu na zidovima se vide tragovi raznih taložina u kojima su nađene špiljske životinje. Na nekim mjestima ima i tragova medvjeđih brušenja, uglačanih stijena o koje su se češali špiljski medvjedi.
Šupljikavi litotamnijski vapnenac vidljiv je u stropu špilje. U njegovu nastanku važnu ulogu imala je crvena alga Litothamnium. U njemu se mogu zapaziti okamenjeni gomolji algi, ljušture školjaka i ježinaca, a nađeni su i zubi morskog psa. Zanimljivo je razmišljati kako naš dragi Zagreb leži na dnu mora koje se povuklo… Vidjeli smo i malu koloniju šišmiša jer više ne spavaju zimski san pa ih nema u većem broju. Inače, u špilji boravi 14 vrsta šišmiša. Špilja je dobila ime po struji vjetra koja se javlja na ulazu poradi razlika u temperaturi zraka tijekom godine.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack