Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Zaštita voda ~ Ekoseminar

Aktivnosti - Školske grupe
Petak, 20 Studeni 2009 11:14

Image Dana 29. listopada 2009. godine mi, ekolozi Nadbiskupske klasične gimnazije, dobre volje i želje, uputili smo se u Frankopansku ulicu br. 1 na

Ekoseminar o zaštiti voda u Republici Hrvatskoj i svijetu. Stigavši, toplo smo dočekani te smo sjeli i čekali početak predavanja. Predavanje je držala Irma Popović, dipl. ing. biologije/ekologije koja je savjesno i strpljivo govorila o zaštiti dragocijene nam vode te je također veoma strpljivo i s osmijehom na licu odgovarala na pitanja znatiželjnih posjetitelja ovoga seminara.

JESTE LI ZNALI?

Od ukupne količine vode na svijetu dostupno nam je samo 0,02%!

Republika Hrvatska je na 4. mjestu u Europi po dostupnosti vode. Ta voda obuhvaća more, rijeke, jezera itd. Hrvatske vode obiluju biljnim i životinjskim vrstama (oko 50.000–120.000), također obiluju velikim brojem endemskih i reliktnih vrsta i podvrsta.
Za hrvatske je vode najznačajnini Crnomorski slijev. Oko 21.000 km iznosi ukupna duljina umjetnih tokova. U Hrvatskoj su četiri značajna močvarna područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Crna mlaka te donji tok Neretve.
U svijetu je neravnomjerna rasprostranjenost voda što uzrokuje suše i poplave – glad. U nekim predjelima svijeta problemi su nedostatka vode, a u drugima pak preveliko iskorištavanje vodoopskrbe. Prosječan Amerkanac potroši pet puta više vode od prosječna Hrvata. Svjetske su vode onečišćene zbog industrije, gradova, poljoprivrede itd.
Hidroelektrane su zapravo višenamjenska postrojenja. Iskorištavanje hidroelektrana u Hrvatskoj iznosi oko 65%, a cilj je 100%. Ljudi smanjuju biološku raznolikost pretvaranjem rijeka u kanale. To čine tako da prirodni neravan izgled rijeke zatrpaju šljunkom pa rijeka ima ravan tok bez zavoja, otočića itd.
U Republici Hrvatskoj prosječna opskrbljenost vodom je 76% dok je u svijetu 54%.
Što se onečišćenja tiče, saznali smo da je 90% čista voda, a 10% odlazi na otpadne tvari. Septičke jame nemaju dno, svaki otpad odlazi u podzemne vode te je zagađenje sve veće i veće. Dokaz onečišćenja je taj da 3–4 milijuna djece godišnje umire od dijareje; uzrok su neispitane i onečićene vode.
Glavni problem vode je da je ima količinski, no kvaliteta joj je loša. Cijena vode se povećava iz dana u dan, a rijeke i jezera su sve onečišćeniji.
RJEŠENJA: Renautracija rijeka – dajmo više prostora rijekama.
Korištenje ''servisa'' prirode.
Pročišćavanje otpadnih voda bio pročiščivaćima.
Racionalno korištenje – štednja.
Edukacija stanovništva: individualna odgovornost, promjena svijesti i ponašanja javnosti.
Međusektorska i prekogranična suradnja.
Intergriran pristup upravljanju vodama.

Evo, ovo je bilo ukratko iz edukacijskoga seminara o zaštiti voda.
Hvala Zelenoj akciji što je organizirala ovaj seminar i ove godine i hvala profesorici Maši Mayr Radonić što nam je omogućila odlazak na ovaj semirar jer puno smo naučili i vjerujem da će se stavovi i mišljenja o zaštiti voda te o samoj vodi promijeniti. Vodu trebamo cijeniti. Nisu svi u mogućnosti primiti ovolik luksuz da se pitkom vodom peru. Sretni smo ljudi, to bismo trebali znati te ispravno početi cijeniti vodu.
Voda je bogatstvo!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack