Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Bridget Jones

Aktivnosti - Kultura
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 12:36

Uz veliku medijsku praćenost prije nekoliko dana i kod nas je na velika platna došla dugo najavljivana romantična komedija »Bridget Jones – Na rubu pameti«, 

snimljena po istoimenom romanu, te je odmah privukla veliku pozornost. Razlog tome su i mnoge špekulacije oko odabira glumaca za ovaj film koji je, kao nastavak, bio pod velikim upitnikom jer se glavna glumica za snimanje filma morala podvrgnuti nekim ne baš tako ugodnim zahvatima na svojemu tijelu.

Radnja ovoga filma mogla bi se ukratko opisati kao potraga troje sredovječnih ljudi za srećom u životu te životnim suputnikom. Među njima se najviše ističe Bridget (Renee Zellwerger), ne baš uspješna novinarka, koju na početku filma susrećemo na početku nove godine gdje je u prilično sretnoj vezi s uglednim odvjetnikom Markom Darcyjem (Colin Firth). Problem oko koje se vrti radnja počinje onda kada se između njih postavi mlada i lijepa (dakle, sve ono što Bridget nije, a htjela bi biti) Markova suradnica Rebecca, dok sama Bridget ponovo susreće svojega bivšega šefa Daniela Cleavera (Hugh Grant). Unatoč tome što film obiluje svim čimbenicima koji utječu na veću gledanost filma kao što su poznata glumačka ekipa, odličan književni predložak, različite seksualne sklonosti i dr., on svejedno ne uspijeva pokriti neke očite stereotipe i banalnosti (npr. visokoobrazovano austrijsko stanovništvo nema blage veze o engleskom jeziku, ali zato ga hrpa tajlandskih robijašica govori besprijekorno) koje uvelike smanjuju užitak gledanja. Sam naslov »Na rubu pameti« bio je poprilično neutemeljen i puno bi bolje odgovarao nekom ozbiljnijem filmu. Dijalozi među likovima te monolozi glavnoga lika na razini su onoga što se od ovoga filma i očekuje, ne pretjerano naporni, te u neku ruku čak i šaljivi. Veliki plus ovome filmu ipak daje glazbena podloga koju čine pop hitovi poznatih izvođača koja pokušava dokučiti i približiti svijet ovih ne baš tako stvarnih likova.

Svaka romantična komedija, pa tako i ova, pokušava istaknuti ideju o pronalaženju savršena životnog suputnika, te je na kraju filma sve tako divno i krasno, ali ovdje je to u tolikoj mjeri naglašeno da se film počinje sam šaliti na svoj račun i tu on upravo dobiva na nekoj svojoj kvaliteti.
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack