Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Godina Marina Držića I

Aktivnosti - Kultura
Petak, 08 Veljača 2008 12:18

Image Odlukom Vlade Republike Hrvatske  ova je godina proglašena godinom našega najvećeg komediografa.

 Uz planirani međunarodni znanstveni skup i zbornik, koji će biti objavljen kao rezultat istoga, obljetnica će biti obilježena i raznim drugim manifestacijama. I naša škola pokušat će na svoj način odati počast ovom velikom književniku.
Na ovim ćete stranicama tijekom cijele godine moći saznati sve važne i nevažne činjenice vezane za život Marina Držića. Pretrest ćemo njegov život, stvaralaštvo, političku djelatnost i sve ono što niste mogli saznati iz nedavno prikazanoga filma. Za početak samo nekoliko podataka.
Marin Držić rođen je 1508. godine u Dubrovniku, u mnogobrojnoj trgovačkoj obitelji. O njegovu ranom školovanju nema podataka. Prvi se puta spominje 1526. godine kada je imenovan na mjesto jednog od dvojice rektora crkve Svih svetih u Dubrovniku. Dvanaest godina kasnije (1538.) Držić dobiva vladinu stipendiju i odlazi u Italiju na studije. U periodu od 1539. do 1543. godine Marin Držić studira crkveno pravo u toskanskom gradu Sieni. Na ispitima Držić ne blista i nije baš uzoran učenik. No, zato je omiljen među studentima i oni ga 1541. godine biraju za upravnika studentskog doma i vicerektora Sveučilišta. Kako već dugo nije biran ni rektor Držić obnaša i dužnost rektora. Kao studentski predstavnik dolazi u sukob s upravom...
Što se dogodilo dalje, provjerite na istom mjestu za tjedan ili dva!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack