Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

UGOSTILI SMO IMAMA!

Aktivnosti - Kultura
Ponedjeljak, 21 Travanj 2008 14:25

ImageMjesec posvećen interkulturalizmu, koji se odvija  pod

geslom  «LJUBAV SPAJA», ovih dana (čitaj: 17.travnja!) našu gimnaziju posjetio je i glavni imam Zagrebačke islamske zajednice. Ovaj značajni susret obogatio je i informirao mnoge naše učenike, a također i profesore. Predavanje gospodina Aziza Alimija bilo je za mnoge egzotično (zbog arapskog jezika i njegova zanimljiva prizvuka, te pjevanja kur'anskih sura), a mnogima je ono otkrilo nešto novo o kulturnim biblijskim poveznicama kršćanstva i islama. Inače je predavač na prostorima bivše države bio najmlađi hafiz (osoba koja napamet izgovara retke Kur'ana), a sami Kur'an svladao je u svojoj 10. godini u rodnoj Makedoniji.

      Predavač je govorio o podrijetlu islama, njegovim osobitostima, a naposljetku je ustvrdio kako kršćanstvo i islam povezuju divne vrednote i borba za dobro, sveto – što i jest poslanje naših religija – kako ističe predavač. Također je dodao kako se u tim ciljevima moramo međusobno podržavati i nadahnjivati.

    G. Alimi je naglasio i iznimno kvalitetnu suradnju Zagrebačke islamske zajednice s institucijama Crkve i države RH rekavši kako je najbolja u Europi  te kako služi mnogim drugim zemljama kao model suradnje i suživota.

    Ne treba stoga čuditi što su pitanja nakon predavanja samo «prštala», a predavač je vješto i stručno pokušao razjasniti možebitne poteškoće i dvojbe u percepciji obaju religija. Nekolicina najstrpljivijih i najzainteresiranijih učenika je čak imala priliku i čast čuti autentičan egzotični pjevani poziv na molitvu kakav se često čuje u islamskim krajevima i zemljama.

    Ovo zanimljivo i vrijedno predavanje predavač je započeo našim kršćanskim pozdravom «Hvaljen Isus i Marija»; što potvrđuje činjenicu kako je pitanje istine, vjere i mira pitanje prije svega ljudskog srca i uvažavanja, te poštivanja svih kulturnih i vjerskih različitosti. Stoga, neka sve ove izgovorene riječi budu svima nama u školi na korist izgradnje civilizacije mira, ljubavi i boljeg suživota.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack