Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

'CERTAMEN CICERONIANUM ARPINAS'

Aktivnosti - Kultura
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2008 13:34

Image

QUID? / ŠTO? – 'Certamen Ciceronianum Arpinas', ili u užim krugovima  popularno zvani 'Arpino',

 odnosi se na manifestaciju koja se svake godine održava u istoimenom gradiću središnje Italije (talijanske pokrajine Lacij), pod pokroviteljstvom  Predsjednika Republike i Europskog parlamenta, a sadržajima nastoji oživjeti sjećanje na najvećeg rimskog govornika Marka Tulija Cicerona, koji je rođen u već spomenutom gradiću. Učenici NKG-a mogu se podičiti dugogodišnjom tradicijom sudjelovanja na tom natjecanju koje se odvija već 28. godinu. Idejni začetnik inspiraciju je (očito) našao u prošlosti. Jer, kako bi Ciceron rekao: 'Historia est magistra vitae.' (Povijest je učiteljica života.) (Cicero, De or. II, 9, 36)

QUANDO? / KAD? – 'Certamen' ili natjecanje održava se svake godine početkom svibnja, a poziv za sudjelovanje upućuje ravnatelj gimnazije (Istituto 'Tulliano') iz Arpina. Natjecanje traje od petka do nedjelje: u petak učenici prevode s latinskog jezika Ciceronov tekst i pišu esej koji je povezan s temom koja se obrađuje u originalnom Ciceronovom tekstu. Subota je određena za ispravljanje prijevoda, a učenici i profesori za to vrijeme u organiziranim grupama posjećuju znamenita mjesta pokrajine Lacij, provincije Ciociaria. ImagePoslijepodne je rezervirano za posjet benediktinskoj opatiji Montecassino, gdje opat na latinskom jeziku  pozdravlja sve sudionike natjecanja, a zatim slijedi prigodni koncert. Nedjelja je predviđena za proglašenje pobjednika i svečanu dodjelu nagrada u Arpinu.

QUEMADMODUM? / KAKO? – Vrlo lako! Upiši se u klasičnu gimnaziju, marljivo uči latinski, i na školskom natjecanju osvoji prvo ili drugo mjesto. I budi, kako bi Ciceron rekao: 'Ad omnia paratus.' (Na sve spreman.) (Cicero, Ad fam. X, 11, 2)

QUIS? / TKO? – Tko uopće sudjeluje u natjecanju i koliki je broj sudionika? U natjecanje je uključena većina europskih država, a broj sudionika kreće se oko 700. Pravilo je da iz svake škole koja sudjeluje u natjecanju mogu doći dva učenika uz pratnju (jednog) profesora mentora. Budući da je broj škola koje sudjeluju u natjecanju ograničen, treba istaknuti osobit trud profesora mentora koji sudjeluju u pripremi učenika za natjecanje.


IN SPE. - S novim generacijama očekujemo nove eksperte na području latinskog jezika. Očekujemo vas!


Iva Novak, prof.

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack