Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Malinska

Aktivnosti - Kultura
Srijeda, 18 Ožujak 2009 09:43

ImageU_Malinskoj na otoku Krku od 6. do 8. ožujka 2009. godine  održan je

 VII. znanstveno-stručni skup profesora katoličkih srednjih škola u Republici Hrvatskoj s temom Uloga i zadatci sudionika u školskom kurikulumu. Organizatori su bili naša Nadbiskupska klasična gimnazija iz Zagreba i Savez katoličkih srednjih škola Hrvatske u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Aktualna tema hrvatskoga školstva i vrhunski predavači privukla je dvjesto pedeset sudionika iz svih katoličkih srednjih škola Republike Hrvatske.

Sudionike je na početku kupa pozdravio domaći krčki biskup mons. Valter Župan. Državna tajnica dr. Dijana Vican poslala je brzojav u kojemu pozdravlja sve sudionike i želi uspjeh skupu. Gosp. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, pozdravio je sve sudionike izrazivši nadu da će i ovaj skup pridonijeti uobličavanju nacionalnoga okvirnoga kurikuluma. Sudionike su pozdravili i gosp. Ivica Lovrić, predsjednik udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, i gosp. Vilim Grbac, predsjednik Saveza katoličkih srednjih škola Hrvatske.

Dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora HBK za katoličke škole  i visoka crkvena učilišta, otvorio je skup predavanjem: Katolička škola u okviru nacionalnoga kurikuluma.
Dr. Vlatko Previšić održao je predavanje na temu: Nacionalni kurikulum: polazišta, okviri i sadržaji upoznavši sudionike s temeljnim postavkama kurikuluma.
Dr. Neven Horvatić upoznao je sudionike skupa s interkulturalnim i religijskim aspektom školskoga kurikuluma.
Profesori su se nakon predavanja podijelili u deset pedagoških radionica te u kolegijalnom i prijateljskom ozračju raspravljali o aktualnoj tematici. Mnogi su zaključci doneseni, ali ovom prigodom izdvajamo samo neke: potrebu osnivanja aktiva biologa katoličkih škola (i možda i ostalih predmeta), pitanje položaja klasičnih gimnazija u aktualnim promjenama odgojno-obrazovnoga sustava. Kao zaključna misao nametnula se rečenica da katoličke škole u svome odgoju i obrazovanju uzore trebaju tražiti u blaženicima i svecima.
                                
                                    Marina Čubrić, prof.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack